Mihai Stepan Cazazian

SUA / Zohrab Mnatsakanyan s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

EREVAN, 23 OCTOMBRIE, ARMENPRESS. Pe 23 octombrie, ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Subiectul principal al discuției a fost situația din Arțakh ca urmare a agresiunii azere pe scară largă. Ministrul Mnatsakanyan a informat secretarul de stat al SUA cu privire la crimele de război comise de forțele armate azere în timpul ostilităților, manifestate deliberat în direcția populației civile din Arțakh, tratamentul umilitor la adresa civililor și prizonierilor de război , decapitări și crime.

Secretarul Pompeo a exprimat condoleanțele părții americane pentru victimele din acest conflict.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că agresiunea azeră este însoțită de implicarea directă a Turciei, care se exprimă prin sprijinul său tehnico-militar imediat și transferul de luptători teroriști străini în regiune. Potrivit ministrului Mnatsakanyan, decizia Azerbaidjanului de a deveni o zonă de influență turcă și un focar de terorism internațional reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea regională.

Ministrul Mnatsakanyan a menționat că încălcarea acordurilor de încetare a focului de către Azerbaidjan și continuarea ostilităților împotriva poporului din Arțakh demonstrează încă o dată obiectivul Azerbaidjanului de a rezolva problema prin mijloace militare.

Cele două părți au reafirmat necesitatea implementării imediate a acordurilor de încetare a ostilităților în zona de conflict din Nagorno-Karabakh, precum și continuarea procesului de pace sub co-președinții Grupului de la Minsk al OSCE.