Mihai Stepan Cazazian

SUA | Trei scurtmetraje restaurate, ale lui SERGHEI PARADJANOV, au fost donate Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Copii a trei scurt metraje pe 35 mm, realizate de Serghei Paradjanov și care au fost restaurate au fost donate Muzeului de Artă Modernă (MoMA) New York, asigurând prezența de neînlocuit a artei lui Paradjanov în colecția lor, a declarat, într-un comunicat, Centrul Național de Film din Armenia. Este vorba de filmele HAKOB HOVNATANYAN (Armenia, 1967), KYIV FRESCOS (Ucraina, 1966) și ARABESQUES ON THE PIROSMANI THEME (Georgia, 1985).

Cu această ocazie, în perioada 19-20 ianuarie 2022, MoMA a prezentat publicului iubitor de artă documentarul poetic al lui Paradjanov – „Triptic” ( care cuprinde cele trei scurt metraje) în cadrul programului Festivalului Internațional de Conservare a Filmului MoMA „To Save and Project”.

Restaurarea celor trei scurtmetraje de Sergey Paradjanov a fost realizată datorită cooperării Centrului Național al Cinematografiei din Armenia și a proiectului Hamo Bek-Nazarov. Restaurările au fost finanțate de Fixafilm, ca parte a proiectului Hamo Bek-Nazarov, cu sprijin financiar din partea Fundației Kino Klassika. Transferul de 35 mm a fost finanțat de AGBU New York. Unul dintre platourile de filmare este păstrat la Centrul Național de Film al Armeniei, celelalte două au fost donate Georgiei și, respectiv, Ucrainei. Alte decoruri au fost donate Muzeului de Artă Modernă din New York și Centrului Pompidou din Paris pentru colecția lor permanentă.

De menționat că ceremonia de prezentare a „Tripticului” lui Paradjanov la Centrul Pompidou din Paris a avut loc în urmă cu o lună, pe 15 decembrie. Scurt metrajul HAKOB HOVNATANYAN de Parajanov este primul film armean păstrat în aceste două mari centre de artă. de importanță internațională – MoMA și Pompidou.

Centrul Național de Film din Armenia a cooperat cu parteneri din Ucraina (Centrul Dovzhenko), Georgia (Film Georgian), Rusia (Gosfilmofond), precum și Polonia (Fixafilm), Franța (proiectul Hamo Bek-Nazarov), Londra (Kino Klassika) și AGBU New York pentru a implementa restaurarea celor trei scurtmetraje.