Mihai Stepan Cazazian

SUA | O Pictură necunoscută de Arshile Gorky găsită la New York

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arshile Gorky, Untitled (Virginia Summer) ca. 1946–47. Photo by Jon Etter, ©the Arshile Gorky Foundation/Artists Rights Society, courtesy the Arshile Gorky Foundation and Hauser and Wirth.

Fundația Arshile Gorky a trimis unui laborator de restaurare o lucrare a primului expresionist abstract pentru o curățare de rutină și a avut surpriza să afle că sub lucrarea pe hârtie se află o pictură ascunsă, informează Artnet News.

„Această descoperire este genul de moment care ne-a atras pe mulți dintre noi către artă în primul rând – mirarea și surpriza, invitația de a gândi dincolo de ceea ce știm deja, indicii de noi orizonturi”, a spus Marc Payot, președintele Hauser & Wirth , care va prezenta noua lucrare într-o expoziție fără vânzare la New York, luna viitoare.

Pictura, care a fost intitulată Untitled (Virginia Summer), va fi adăugată noului Catalog Gorky, care urmează să fie lansat luna aceasta de fundația artistului.

Arshile Gorky, The Limit (1947). Photo by Jon Etter, ©the Arshile Gorky Foundation/Artists Rights Society, courtesy the Arshile Gorky Foundation and Hauser and Wirth.

Când Gorki a terminat pictura pe hârtie, Limita (1947), se afla într-o perioadă destul de prolifică, pictând câte o nouă lucrare în fiecare zi. În consecință, se pare că din lipsă de materiale și, lipsit de o suprafață întinsă pe care să lucreze, pur și simplu a plasat noua lucrare deasupra celei anterioare, acum identificată drept Untitled (Virginia Summer).

Este foarte posibil ca acesta să nu fie singurul tablou pe care artistul l-a mascat în acest fel. „Nu este o idee rea să-l scoți din subsol sau de pe perete, să te uiți în spate și să vezi dacă ai două tablouri în loc de unul”, a spus Matthew Spender, ginerele artistului, autorul cărții From a High Place: A Life of Arshile Gorky.

Arshile Gorky (Vostanik Manoug Adoian) a fost un pictor armean american. Gorky a fost considerat unul dintre cei mai importanți pictori americani ai secolului XX. Suferința și pierderile pe care le-a trăit în urma Genocidul armean au avut o influență crucială asupra dezvoltării lui Gorky ca artist.

Gorky s-a născut în satul Khorgom (acum Dilkaya), situat pe malul lacului Van din Imperiul Otoman în 1904. A scăpat de la Genocidul armean și a ajuns în Statele Unite în 1920, unde a trăit până în 1948 când s-a sinucis.

extras din news.artnet.com