Elena Chobanyan

STUDIU | Femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Fiecare persoană ar trebui să aibă posibilitatea de a se dezvolta în funcție de propriile abilități și idei, de a trăi prin propria muncă și de a-și realiza propriul potențial. Însă oare femeile au aceleași drepturi?

Din punct de vedere formal da, au aceleași drepturi ca și bărbații, conform bazei Legii fundamentale. Dar… haideţi să întoarcem puţin roata timpului înapoi.

Anul 1900 a fost momentul în care femeile au câștigat dreptul de a intra în învățământul superior. La 28 februarie a acelui an, din ordinul Marelui Ducat de Baden (Imperiul German), femeile au primit drepturi depline la educație. Ani mai târziu, mai degrabă în 1919, femeile din Germania au primit dreptul de a participa și de a fi alese la alegerile pentru Adunarea Națională Germană, organismul constituțional. Dar înainte de al Doilea Război Mondial în 1933, votul proaspăt dobândit a fost pierdut din cauza național-socialiștilor.

După o lungă luptă, datorită eforturilor  Elisabethei Zelbert, deputată în parlamentul care reprezenta partidul socialist din Germania, prima frază a celei de-a doua părți a articolului al treilea din Constituție, privind egalitatea femeilor și bărbaților (conform căreia ambele sexe aveau în principiu aceleași drepturi și îndatoriri civile) a fost adoptată cu formularea „bărbații și femeile au drepturi egale”.

Progresele în dreptul familiei pentru femei au început în anii 1950 și 1970. În acea perioadă, femeile aveau deja dreptul de a-și deschide propriile conturi bancare și de a deține propriile proprietăți. A fost reformată și protecția maternității, timp în care au fost adoptate diverse legi pentru a proteja femeile aflate în maternitate.

Cu toate acestea, dorințele exprimate și legile scrise trebuie să se reflecte în practică cu aceleași oportunități. Chiar și astăzi, în era robotizării, în ciuda drepturilor egale, femeile nu sunt la egalitate cu bărbații în zona profesională, iar egalitatea în viaţa reală este diferită pentru diferiți oameni. Chestiunea salarială în SUA nu este atât de ideală pe cât ni se pare, deoarece femeile congressman sunt plătite mai puțin decât bărbații cu aceeași funcție. Și în diferite țări, chiar și astăzi, ele sunt plătite mai puțin decât bărbații, şi este timpul să ne gândim la motivele evidente sau ascunse.

Aşadar, indicatorul Gender Pay Gap într-una dintre țările dezvoltate, Germania, este de 21%, ceea ce depășește indicatorul mediu european de 16-18%. Potrivit unui studiu din mai 2022, câștigurile săptămânale medii cu normă întreagă ale femeilor din SUA din aproape toate industriile au fost de 1.609,00 USD, comparativ cu câștigurile săptămânale mediane cu normă întreagă de 1.872,90 USD pentru bărbați. Aceasta înseamnă că, în medie, femeile au primit cu 263,90 USD mai puțin decât bărbații.

Katarine Zalyan-Manukyan,

Datele despre salariile reale ale femeilor armene pot fi mai descurajatoare, iar nivelul veniturilor și problemele sociale, în general, sunt o realitate pe care le întâmpinăm în fiecare zi. Între timp, reamintirea faptului, că femeile au avut dreptul de a vota și de a fi alese în istoria politică armeană de la înființarea primei Republici Armenia, este destul de încurajatoare. În 1919 pe 21 și 23 iunie au avut loc în Armenia primele alegeri parlamentare directe cu vot universal. Fiecare cetățean cu vârsta peste 20 de ani avea dreptul la vot, indiferent de gen și etnie. Parlamentul era format din 80 de deputați, dintre care trei au fost femei: Katarine Zalyan-Manukyan, Varvare Sahakyan și Perchuhi Partizpanyan-Barseghyan.

Astăzi, în țara noastră, se înregistrează foarte multe progrese în ceea ce privește participarea femeilor la alegeri, însă majoritatea femeilor sunt reținute când vine vorba de candidatură, temându-se că  vor fi neprezentabile și nepregătite în ochii bărbaților…, de parcă s-ar simți mereu vinovate. Între timp, reprezentarea egală a femeilor și bărbaților în politică și participarea activă, competitivă și în continuă dezvoltare la viața politică armeană ar aduce cu siguranță progrese indiscutabile.

Ei bine, nu totul este pierdut și, deși suntem epuizați și timpul ne semnalează în mod regulat despre rezolvarea cât mai rapidă a problemelor sociale, trebuie să mutăm “căruțul” politic și social. Dacă cu mult timp în urmă femeile armene au îndrăznit să participe la alegeri și să concureze în lumea bărbaților, această conștiință trebuie doar să fie reînnoită.

Elena Chobanyan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *