Mihai Stepan Cazazian

STUDIU / 32% din averea actuală a Turciei aparținea armenilor, înainte de genocidul din 1915

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Într-un articol din ziarul armenesc „Azg”, Anahid Astoyan, cercetător la Institutul de Manuscrise, Matenadaran din Erevan, a făcut un studiu asupra armenilor din Imperiul Otoman. Studiul său este intitulat „Furtul secolului, cel al bunurilor armenești în Imperiul Otoman 1915-1923”. Studiul se referă la spolierea organizată a proprietăților armenilor care au fost subiectul genocidului între 1915 și 1923 de către guvernul turc. Anahid Astoyan scrie că autoritățile turce de ieri și de azi au râvnit întotdeauna la bunurile armenilor și mai general al creștinilor. Genocidul și pierderile materiale ale armenilor au fost o reflectare a acestei pofte pentru bunurile populației armene.

Anahid Astoyan estimează că 32% din capitalul actual al Turciei provine din bunurile armenilor. Afirmația sa este întărită de un studiu al istoricului turc Sait Çetinoğlu asupra bunurilor din Turcia, care arată că această țară, a cărei economie s-a prăbușit în timpul genocidului, nu și-a revenit și și-a rambursat datoriile cu averea jefuită de la armeni.

Ziarul american „The Living Age” scria pe 5 februarie 1916 într-un articol intitulat „Moartea Armeniei” că „unul dintre motivele care au dus la săvârșirea acestor crime a fost gelozia națională (…) Turcii au dobândit prin violență teritoriile actuale. În ciuda opresiunii, armenii s-au distins prin calitățile lor intelectuale și specificul lor ca fiind primii în fiecare domeniu “.

Anahid Astoyan prezintă numeroase fapte, dovezi ale acestei spolieri a proprietăților armenilor, în timpul genocidului. O treime din bogăția Turciei actuale se bazează pe spolierea bunurilor pe care le aveau armenii.