Mihai Stepan Cazazian

ȘTIINȚĂ / ARMENII SUNT O UNITATE GENETICĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2005756

Aspect dintr-un laborator al Institutului de Genetică Moleculară din Armenia

                                                                   

GENA CARACTERISTICĂ  ARE O VECHIME DE 4-5 MII DE ANI                                  

MĂRTURIILE  SAVANȚILOR ARMENI ȘI STRĂINI

 

Prof.Dr. Levon Episcoposian, șeful laboratorului de  etnogenomică, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Սփութնիք  a declarat că se lucrează în colectivul condus de domnia sa la un program științific care va permite să dezvăluie  genealogia poporului armean, adică relația cu trunchiul grupului etnic de la care se trage neamul nostru.

 

Primele noastre cercetări ne-au arătat că poporul armean are o istorie genetică destul de lungă, ale cărei izvoare au luat ființă cu circa 4-4,5 mii de ani în urmă.Ulterior acest fapt a coincis și cu concluziile filologilor care au ajuns la concluzia că limba armeană s-a desprins din trunchiul indo-european tocmai în acea peioadă” a spus profesorul Episcoposian.

 

În cursul acestor cerectări colectivul colaborează deasemenea și cu etnologi, filologi,arheologi, deoarece doar printr-o strânsă colaborare va fi posibil rezolvarea pe baze științifice a problemei etnogenezei poporului armean.

Este interesant de notat faptul ca și la laboratorul omonim de la Magadan s-a efectuat studii privitor la gena armeană ajungându-se și acolo la concluzia ca ea are o vechime de 4-4,5 mii de ani.

„ Armenii sunt un subiect al căror fond genetic permite refacerea istoriei genetice a arealului nostru. Șunt foarte puține popoare în arealul nostru care și-au păstrat nealterată gena lor. Armenii sunt monoetnici și această caracteristică monoetnică nu este de 200 de ani, cum afirmă vecinii noștrii, ci e de cel puțin 4000 de ani” a spus el.

Profesorul a spus că ar fi dorit foarte mult ca această  descoperire să fi fost făcută în laboratorul lor, dar e foarte bucuros că ea a fost făcută de alții care s-au bazat pe datele rezultate din cercetările sale.

Levon Episcoposian a amintit că în anul 2001 colectivul internațional de savanți a declarat că a fost făcută o importantă descoperire în domeniul structurii ADN-ului datorită careia s-au pus bazele dezvoltării terapiei moleculare.

„ Astăzi, având un ADN totalizând o lungime de  3,2 miliarde unități începem pas cu pas să-l decodăm pentru a evita bolile care ne atacă ” a spus el.

Iar laboratorul etnogenetic al Institutului de Biologie Moleculară al Armeniei pe baza acestei decoperiri încearcă sa afle strămoșii genetici ai armenilor.

„ În prezent cine vrei si cine nu vrei se ocupă cu genetica. Se fac analize de către diletanți și se fac în direcția de a demonsra că poporul armean are rădăcini comune cu un popor sau altul. Asemenea păreri au impact asupra publicului dar sunt ignorate de lumea științifică.”

În ceea ce privește împrejurarea că armenii au origini ariene Levon Episcoposian a declarat că după unele interpretări  „arian ” înseamnă nomad,  și dacă noi acceptăm că suntem arieni, atunci noi am venit aici cu 4-5 mii de ani în urmă, cum au venit popoarele vorbitoare de limbi iraniene, care se ocupau cu creșterea animalelor si ajungând aici s-au stabilit deoarece au găsit condiții propice.”

Ulterior o parte din aceste popoare, conform specialiștilor, au plecat spre alte destinații  în căutarea hranei, iar armenii, cum au fost băștinași, au rămas pe aceste locul.

 http://armenianhouse.org/avetisyan/hayq.

 Traducere de A. Sahag