Mihai Stepan Cazazian

Statuia pictorului Hollósy Simon, dezvelită la Sighetu Marmației

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 17 decembrie 2021, în Parcul Central din Sighetu Marmației a fost dezvelită statuia care-l înfățișează pe renumitul pictor Hollósy Simon, născut în 2 februarie 1857. Lucrarea a fost executată de sculptorul monumentalist Radu Ciobanu și finanțată dePéter Pál, alături de Fundația Communitas, Fundația Arte+ din Baia Mare și Asociația Culturală Simonchicz Incze.

Primarul Vasile Moldovan, prezent la eveniment, a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii pictorului Hollósy Simon în inima municipiului Sighetu Marmației, amintind totodată legătura strânsă pe care o avea marele pictor cu Sighetu Marmației.

”Hollosy Simon s-a născut și își doarme somnul de veci la Sighetu Marmației. Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației din anul 2004, iar memoria sa a fost mereu prezentă în orașul nostru prin numeroasele evenimente culturale cu caracter atât național cât și international, ce i-au purtat numele. Parcul Grădina Morii stă mărturie lecțiilor de pictură pe care Hollósy Simon le susținea pentru elevii sigheteni. Pentru Maramureș a pictat Cetatea Hustului, iar multe din picturile sale se regăsesc în casele sighetenilor care l-au cunoscut și apreciat”.

La München a devenit renumit în scurt timp, nu a împlinit încă 30 de ani, când discipolii săi l-au numit Senior pe maestrul Hollósy. Apoi, datorită dorului de casă sau a unei invitații, Hollósy Simon a ajuns în mai 1896 la Baia Mare. A pus bazele Școlii Băimărene de Pictură, mișcarea care aduce la viață pictura modernă maghiară, iar școala sa face din Baia Mare, până atunci un oraș mic minier, un oraș al artei.

citește mai mult pe stiriletransilvaniei.ro

________________________________

[ Nota redacției Ararat. Simon Hollosy a fost un pictor maghiar de origine armeană, fapt menționat în multe publicații și scrieri care au apărut de-a lungul timpului. Nu știm, până în acest moment, dacă reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România, sucursala Baia Mare au fost invitați să participe la acest eveniment. Mai ales că armenii băimăreni au fost foarte activă, în ultimii ani, în a promova operele renumitului pictor prin seria de manifestări organizate. Iată, mai jos doar două dintre ele. ]

În localitatea Teceu – Ucraina, a avut loc în 2016 o festivitate prin care s-a dezvelit o placă comemorativă a pictorului de origine armeana Simon Hollosy – Korbulian care și-a petrecut ultima  perioadă a vieții lui la Teceu unde moare la 8 mai 1918, în vîrstă de 61 de ani. Din cauza primei conflagrații mondiale, dorința sa de a fi înhumat în cimitirul armean din Gherla, alături de bunicii săi, nu a putut fi îndeplinită. A fost înmormîntat la Sighetul Marmației.

Placa a fost donată de Uniunea Armenilor din România – Sucursala Baia Mare și a fost realizată de Alexandru Tivadar, membru UAR.

2017 – Eveniment amplu la Sighetu Marmației cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la nașterea pictorului sighetean Hollosy Simon. Uniunea Armenilor din România, sucursala Baia Mare, împreună cu Muzeul Maramureșului și Universitatea Babeș-Bolyai – Insitutul de Armenologie Cluj Napoca, au organizat sîmbătă, 25 martie, o serie de manifestări cu acest prilej, la care au luat parte oameni de cultură, personalități ale Maramureșului și nu numai.