Mihai Stepan Cazazian

Statele Unite doresc o soluționare pașnică a conflictului din Nagorno-Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

kerry-meets-armenian-azeri-foreign-ministers

Secretarul de stat american John Kerry sa întâlnit, la Washington, cu miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului pentru a discuta  modalitățile de a soluționa conflictul din Nagorno-Karabagh. “Este esențial ca toate părțile să găsească o modalitate de a ieși din impas”, a spus el.
Kerry a subliniat, în discursul său de deschidere, “interesul” Washington-ului pentru o rezolvare pe cale pașnică a  conflictului. “Ultimul lucru pe care îl vrem este o întoarcere la război și conflict”, a spus el. “Cred că există o cale de urmat, și vom continua să lucrăm în liniște și cu răbdare pentru a încuraja părțile să găsească o cale spre rezolvarea acestei probleme.”
Agențiile de presă azere l-au citat pe ministrul azer de externe Elmar Mammadyarov care a spus că dorește ca procesul de pace să avanseze. Dar el nu a spus dacă la Washington s-a ajuns la vreun acord concret în acest sens.  Mammadyarov a mai anunțat că se va întâlni la Londra cu co-președinții  Grupului de la Minsk ai OSCE.
Nu se știe dacă cei trei mediatori au planificată o întîlnire și cu ministrul armean de externe Eduard Nalbandian. Ministrul armean și biroul său de presă nu au făcut nici o declarație după întâlnirea cu Kerry.
Co-președinții OSCE au vizitat Baku și Erevan luna trecută. Ei au spus că  încearcă să aranjeze o nouă întâlnire cu președinții Armeniei și Azerbaidjanului. Președintele azer Ilham Aliyev a criticat pe mediatorii la sfîrșitul misiunii lor.