Mihai Stepan Cazazian

STAIPELOCHIAN la Festivalul de Teatru CALEIDO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

12202375_10152844501472255_978960062_n

 

LUNI 16 noiembrie orele 19

TEATRUL  MIC

 

Intrarea liberă

 

CALEIDO e o platformă culturală pe care se construiește dialog intercultural între minoritățile culturale și etnice din România. Ne place diversitatea culturală, ne place să scoatem la iveală poveștile care ne fac unici în peisaj. Suntem un amalgam frumos, trebuie s-o știm și să ne mândrim cu asta. Ne place teatrul, căci are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor evocate într-o manieră spectaculoasă.

Ideea unui festival multicultural a apărut pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa. Festivalul destupă minți, deschide drumuri prin povești bine spuse. Teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

 

 

În spectacolul „Staipelochian”, aparent un nume armenesc, ne întâlnim nu doar cu armenii și românii de astăzi, ci și cu chipuri ale armenilor și românilor secolului 20, un secol pe care sperăm, alături de dumneavoastră, să-l înțelegem. ”Spune-mi cum ai murit ca să-ți spun cine ești”, spuneau pe vremuri, mai în glumă, mai în serios”, armenii. Acest spectacol este o dramatizare a romanului ”Cartea șoaptelor”, o carte identitară pentru România în care personajele se confruntă pe viață și pe moarte.Dar, ca orice poveste cu armeni, tragismul de impletește cu ironia.

11770393_943572885707075_833294191_o-1024x724

Compania RAMPA este o trupă profesionistă de teatru care creează spectacole în parteneriat cu instituții din mediul de stat și privat, în spații convenționale (Teatrul Bulandra, Teatrul Elisabeta din București și Centrul Cultură „Aurel Stroe” din Bușteni) și neconvenționale de teatru (Hanul Solacolu din București). Compania a desfășurat proiecte în colaborare directă cu U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Asociația Română a Femeilor în Artă „ARFA”, Uniunea Armenilor din România, Consiliul General al Primăriei Capitalei, Asociația Prietenii Fabricii FRAȚII SOLACOLU, Asociația „Pro Casandra”, Asociația „Hanul Solacolu” și MaqPro. Membrii trupei sunt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”.