Mihai Stepan Cazazian

Spiritul ecumenic să devină exemplar și în afara Bisericilor: Papa Francisc în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

“În această solemnă ocazie, îi mulțumesc Domnului pentru lumina credinței aprinsă pe meleagurile voastre, credință care a oferit Armeniei o identitate unică, făcând-o mesageră a lui Cristos în rândul națiunilor. Cristos este gloria voastră, lumina voastră, soarele care va luminat și v-a dăruit o nouă viață, care v-a însoțit și susținut, mai ales în momentele de grea încercare. Mă închin în fața milostivirii lui Dumnezeu care a voit ca Armenia să devină prima națiune, încă din anul 301, care a îmbrățișat creștinismul ca pe propria religie, într-o perioadă în care în imperiul roman erau încă dezlănțuite persecuțiile”. Acesta este unul din fragmentele primului discurs al papei Francisc rostit în Armenia, în cadrul celei de-a 14 călătorii apostolice, cu desfășurare între 24 și 26 iunie a.c.

În Cuvântul de salut adresat în Catedrala armeano-apostolică “Etchmiadzin”, vineri, 24 iunie a.c., pontiful a stăruit asupra puternicului impact avut de credința în Isus Cristos asupra identității și istoriei Armeniei:

Papa Francisc: “Credința în Cristos nu a fost pentru Armenia asemenea unei haine pe care o poți îmbrăca sau pe care o poți da jos în funcție de împrejurări sau de avantaje, ci o realitate constitutivă a însăși identității sale, un dar de o enormă valoare ce trebuia primit cu bucurie și păstrat cu angajament și curaj, chiar și cu prețul vieții.”

Citându-l pe Ioan Paul al II-lea, papa Francisc a amintit că “odată cu ‘Botezul’ comunității armenești […] a luat naștere identitatea unui nou popor, care avea să devină parte constitutivă și inseparabilă a ființei armenești însăși. De atunci, nu este posibil să credem că, printre componentele acestei identități, nu figurează credința în Cristos, ca element esențial” (Scrisoare apostolică la împlinirea a 1700 de ani de la încreștinarea poporului armean, 2 februarie 2001).

Totodată, amintind angajarea ecumenică a Bisericilor din Armenia, papa Francisc a invocat ajutorul Duhului Sfânt, astfel încât discipolii lui Cristos să ajungă la unitatea deplină, dând astfel o mărturie demnă de crezare în fața lumii.
Papa Francisc: “Din păcate, lumea este marcată de diviziuni și conflicte, ca și de grave forme de sărăcie materială și spirituală, de exploatarea persoanelor, inclusiv a copiilor și vârstnicilor, așteptându-se de la creștini o mărturie de respect reciproc și de fraternă colaborare, care să facă să strălucească în fața fiecărei conștiințe puterea și adevărul Învierii lui Cristos”.

Sfântul Părinte și-a exprimat speranța ca spiritul ecumenic să dobândească o valoare exemplară și în afara granițelor vizibile ale comunității ecleziale, astfel încât să reprezinte pentru toți un viguros îndemn la rezolvarea divergențelor prin dialog și la punerea în valoare a ceea ce ne unește”.

La final, invocând binecuvântarea asupra poporului armean, papa Francisc i-a cerut Tatălui Atotputernic ca națiunea armeană să rămână statornică în credința primită de la înaintași și mărturisită glorios de-a lungul secolelor.

RV/AM

Sursa:ro.radiovaticana.va