Spectacol de culori la Teatrul Nottara
Pentru o seară, Teatrul Nottara a fost gazda comunităţii armene din Bucureşti, cu ocazia sarbătorii de Crăciun. Spunem aceasta pentru că în data de 28 decembrie 2009, la orele 18 s-a ridicat cortina pentru un spectacol de dansuri al tinerilor armeni alături de care au avut evoluat şi prieteni ai lor de la Liceul bilingv „Miguel de Cervantes“ şi membrii ai clubului de dans sportiv „Karnaval“. Timp de aproape două ore publicul, împreună cu prezentatorii Bela Martikian şi Vahe Hovakimyan, „i-au căutat“ în lumea largă pe copiii care au ţinut ca în iarna aceasta să meargă ei la moş Crăciun şi să nu-l mai aştepte ca el să vină la ei. În periplul lor, i-au aflat dansînd dansuri specifice pe meleagurile Franţei – vals, Cubei – samba, SUA – jive, Spaniei – passo doble, Greciei – sirtaki, pentru ca în final să-i găsească în muntoasa Armenie. Dansurile armeneşti au debutat cu binecunoscutul „Berd“ („fortăreaţă“) care a încîntat publicul nu numai cu frumuseţea lui, ci şi cu dibăcia tinerilor ce au „construit“ fortăreaţa. Au urmat „Sardarapat“, muzică de Ara Gevorgian, „Azgagrakan bar“ („dans popular”), „Hezadjăguit bar“ („dans graţios“), „Giutak“ („vioară“) şi cel mai nou dintre toate, cel cu care a fost încheiat spectacolul, „Hzor Hayastan“ („Armenia unită“). Intercalat cu dansurile armeneşti au evoluat doi solişti vocali, Cătălina Cone şi GeeOh, care au cîntat colinde de Crăciun şi cîntece pop, dar şi un grup ce a dansat street dance. Reprezentaţia celor din urmă a început pe o muzică armenească, fetele fiind îmbrăcate în costume armeneşti, şi a continuat în forţă pe ritmuri de rap şi soul.
De-a lungul acestei „călătorii“ publicul a fost încîntat nu doar de dansuri şi muzică, ci şi de diversitatea costumelor. Fiecare moment avea o costumaţie specifică dansului şi ţării respective. În acest fel, reprezentaţia a fost şi o simfonie de culori, dintre cele mai frumoase.
În spatele acestui proiect, care lasă o amprentă deosebită în activitatea culturală a armenilor din România, se află draga noastră doamnă profesoară Bela Martikian. Dumneaei este cea care a ales muzica şi ne-a făcut coregrafia la dansurile armeneşti şi sirtaki, cea care ne-a prezentat-o pe doamna profesoară Klara Zhbykbayeva, care, cu profesionalism, a făcut coregrafia dansurilor sportive, avînd, deci, de asemenea, un rol important în realizarea spectacolului. În plus, doamna Bela Martikian a realizat design-ul costumelor şi a alergat să găsească meşteri croitori şi cizmari care să le execute la nivelul aşteptărilor şi tot dumneaei a aranjat organizarea spectacolului, făcînd, cu mici ajutoare, şi regia. Pentru toate acestea îi adresăm în numele întregii trupe mii de mulţumiri şi o rugăm să uite micile supărări pe care i le-am produs datorită tensiunii care apare mereu, aproape inevitabil, înaintea spectacolului.
Mulţumiri speciale din partea perechilor de la dansuri sportive sînt adresate doamnei profesoare Klara Zhbykbayeva. Despre dumneaei am aflat cu mîndrie că a fost campioană naţională în Ucraina la dansuri sportive standard. Mulţumiri şi trupei de dansuri de la şcoala dumneaei, clubul de dans sportiv „Karnaval“, care a acceptat invitaţia noastră de a participa.
Mulţumim doamnei Muza Haciaturian care, ca în fiecare an, l-a ajutat pe „Moşu“ să aleagă cele mai frumoase cadouri pentru tinerii armeni, de la mic la mare.
Făcînd o întoarcere în timp, micul istoric al trupei de dansuri armeneşti din Bucureşti, condus de doamna profesoară Bela Martikian începe din 2001 cînd s-a format primul grup compus din 10 fete şi 3 băieţi. Ca membră a trupei, pot spune că prima reprezentaţie dată a fost în 2002, la serbarea de 10 de la înfiinţarea şcolii armene din Bucureşti condusă de doamna profesoară Ulnia Blănaru Maganian. Ulterior, în vara aceluiaşi an am participat la festivalul interetnic de la Sighişoara, pe lîngă acceptarea invitaţiilor la diverse ocazii. După aproximativ 2 ani, activitatea trupei s-a încheiat pentru a se relua abia în 2006 cînd membrilor anteriori li s-au adăugat colegi noi. Rezultatul orelor de pregătire s-a materializat într-un spectacol susţinut tot la Teatrul Nottara şi tot cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Din nou trupa a participat la festivalul din Sighişoara, în vara anului următor. A urmat iar o perioadă de repaus de cîţiva ani. Activitatea din prezent a grupului s-a reluat în vara anului 2009, cînd au început pregătirile pentru o nouă plecare la Sighişoara. În continuare, din septembrie trupa şi-a mai consolidat componenţa, în prezent fiind în jur de 14 fete şi 10 băieţi. Grupul a făcut o deplasare şi în comunitatea armeană din Constanţa, în octombrie 2009, unde a avut o reprezentaţie cu ocazia lansarea cărţii domnului Varujan Vosganian.
Prin activitatea grupului nostru de dansuri ne străduim să reînviem armenitatea amintindu-le conaţionalilor noştri obiceiurile armeneşti, dar şi să prezentăm lumii, în general, frumoasa moştenire a poporului armean.
În încheiere, în numele întregului grup adresez mulţumiri Uniunii Armenilor din România, al cărei sprijin a fost determinant în succesul spectacolului.
N uam fost acolo, din pacate 🙁 dar am vazut pe youtube..SUPER! in special “Ter Astvac, parka kez, ko luso ush dur mez, ognir vor zoranank, Hzor Hayastan darnank”…Hazar Bravo!!!
buna! as avea o intrebare… caciulita pe care o poarta tinerele are o denumire anume?