Mihai Stepan Cazazian

Specialităţile culinare armeneşti s-au bucurat de mare trecere printre clujeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Renumita şcoală gastronomică armenească din municipiul Gherla este cunoscută nu numai în ţară, ci şi peste hotare. În fiecare an , cu ocazia tradiţionalei sărbători a comunităţii armeneşti din Gherla, „Sfântul Grigore Luminătorul”peste 400 de oaspeţi (printre care şi invitaţi din SUA, Canada, Ungaria şi alte ţări) gustă din renumita supă de hurut, o mâncare specifică armenilor gherleni. Zilele trecute    participanţii la prima ediţie a Festivalului de artă culinară pentru elevi „Culinaria 2017”organizat de Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca au avut parte şi ei de produsele realizate de harnicele gospodine de etnie armeană din orăşelul de pe Someş. De fapt, unul dintre partenerii organizatorilor a fost şi Sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România, reprezentată la festivalul clujean de cinci tinere, în frunte cu Esztegár Erika, coordonatorul activităţilor cultural-artistice din cadrul comunităţii locale. Reprezentanţii armenilor gherleni i-au servit pe participanţii manifestării iniţiate de Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” cu supa de hurut şi alte bunătăţi pregătite de harnicele eleve din Gherla, majoritatea facând parte şi din cunoscutul Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak”. Nu întâmplător, cei zece membri ai ansamblului au prezentat un program de dansuri armeneşti, printre care a figurat şi tradiţionalul joc „Vartavar”, ce reprezintă o înviorare, caracterizându-se prin stropirea oamenilor cu găleţi de apă, dansul fiind unul vioi, iar dansatorii sunt practic APA. Tinerii gherleni au fost mult apreciaţi de cei prezenţi la eveniment..

                Cu prilejul festivalului de artă culinară pentru elevi de la Cluj-Napoca au avut loc prelegeri pe tema: „Arta culinară, dialog între culturi” şi „Istorie gastronomică” şi sesiune de comunicări pentru elevi „Tradiţii în dialog”. De asemenea, participanţii au susţinut demonstraţii culinare. Echipele de elevi angrenate în această adevărată „întrecere” gastronomică au provenit de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca şi Şcoala Gimnazială Baciu.

                 Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca este o organizaţie educaţională care pregăteşte la standarde europene specialişti în domeniul industriei alimentare, turismului şi alimentaţiei. Festivalul desfăşurat în premieră în organizarea acestei şcoli a fost tot la nivel european. Felicitări gazdelor!

 

 Szekely Csaba