Mihai Stepan Cazazian

SOLIDARITATE / O biserică din Olanda ţine slujbe non-stop de aproape o lună pentru a proteja o familie de refugiaţi din Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica Bethel din Haga, care adăposteşte în prezent o familie de refugiaţi armeni, a ţinut slujbe în permanenţă începând din data de 26 octombrie pentru a împiedica deportarea membrilor acestei familii, relatează Euronews. Demersul bisericii vine în contextul în care legislaţia olandeză prevede că poliţia nu poate intra în lăcaşul de cult în timpul slujbei religioase, când credincioşii se roagă.

Sasun Tamrazyan, soţia lui, Anousche, şi cei trei copii ai lor – Hayarpi, Warduhi şi Seyran – au fugit din Armenia, ţara lor natală, cerând azil în Olanda ca urmare a activismului politic al lui Sasun, din cauza căruia familia a fost ameninţată cu moartea.  

În ultimii trei ani, familia a frecventat constant biserica GKV din oraşul Katwijk, locuind într-un centru pentru solicitanţi de azil.

Însă la mijlocul lui septembrie, membrii familiei au aflat că împotriva lor a fost emis un ordin de deportare şi, în disperare de cauză, au lansat un apel pentru a fi ajutaţi.   Una dintre fetele soţilor Tamrazyan a postat o înregistrare video pe reţelele de socializare, cerându-le mai multor politicieni olandezi să intervină. 

„Săptămâna aceasta aş putea fi expulzată din Olanda după nouă ani. În numele fratelui şi surorii mele, vă cer ajutorul“, a afirmat Hayarpi, în vârstă de 21 de ani. 

La scurt timp, familia, care nu se mai simţea în siguranţă în centrul pentru solicitanţii de azil, şi-a găsit adăpost la GKV Katwijk.  

„Sperăm ca familia să primească permisiunea de a sta în Olanda din două motive: există o mare probabilitate ca tatăl să fie ucis în Armenia, iar copiii trăiesc de nouă ani în Olanda şi au prins rădăcini aici“, au explicat reprezentanţii bisericii. 

Însă chiar dacă familia îşi găsise un adăpost aici, pericolul deportării continua să existe. Aşa că biserica Bethel din Haga a sărit în ajutorul refugiaţilor.

Citeste mai mult: adev.ro/pit855