Giuseppe Munarini

Solemnă profesie monahală a fraților Anton Grigorian și Gevorg Sargisian pe Insula „San Lazzaro” a armenilor din Veneția

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Fratele Anton Grigorian si Fratele Georg Sargisian

Fratele Anton Grigorian si Fratele Georg Sargisian

Data de 7 martie a.c., a fost o zi deosebită pe insula „San Lazzaro” a armenilor. Doi călugări, fr. Anton Grigorian și Gevorg Sargisian au pronunțat înaintea abatelui general, părintele Elia Kilaghbian, jurămintele solemne.

Acest lucru înseamnă că ei sunt pentru totdeauna copiii abatelui Mechitar (1676-1749). Cu mare bucurie întreaga comunitate monahală, armenii din diaspora și prieteni italieni și-au exprimat bucuria față de acest moment, datorită faptului că în acești doi călugări tineri ei își depun marea speranță căci cu ajutorul lor congregația va continua să ilumineze credincioșii, dar și celelalte persoane indiferent de confesiunea lor religioasă, prin predicare, conferințe, publicarea de cărți și reviste.
Cei doi sunt armeni din Georgia. Fr. Anton Grigorian s-a născut în apropiere de Akhalzikhe la Zinuban, și fr. Gevorg la Skhulis, nu departe de Akhalzikhe.

În anul 2001 s-au mutat la Kumri, un important  centru catolic armean, cinci ani după aceea au intrat în seminarul mekhitarist de la Erevan, iar în 2008 au poposit pe Insula „San Lazzaro”, unde au început noviciatul; în anul 2010 au depus jurămintele temporare, iar acum pe cele perpetue. Urmează al treilea curs de teologie la Institutul Teologic Laurentianum din Veneția.
Ceremonia a început la ora 11.00 la Biserica Sf. Lazăr, unde au început noviciatul, și a fost  oficiată de părintele stareț general. La celebrarea Euharistiei, au fost prezenți, în afara părinților din comunitatea mekhitaristă și preoți, credincioși și prieteni.  După celebrarea Oficiului orelor, a început Sfânta Liturghie, în timpul căreia au fost citite unele tropare. Înaintea depunerii jurământului, candidații au repetat făgăduințele baptismale, după care au recitat profesiunea de credință.

calugarii, în spate Pr. Boghos Levon Zekiyan si pr. Sebastiano, franciscan

călugării, în spate Pr. Boghos Levon Zekiyan si pr. Sebastiano, franciscan

călugarii cu părintele Abate General și părintele Hamazasp Kechichian

călugarii cu părintele Abate General și părintele Hamazasp Kechichian

Abatele a binecuvântat mantiile, apoi s-a așezat și a invitat candidații să-i sprijine mâna. Au recitat următoarea profesiune:

«Eu, fratele N., promit și jur Atotputernicului Dumnezeu, în prezența Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și al părintelui nostru S. Anton și al tuturor sfinților, și Ție, Reprezentantul lui Dumnezeu, preacucernice părinte N., stareț General al Ordinului nostru, și tuturor succesorilor tăi pentru întreaga viață, perfectă ascultare, castitate monastică și sărăcie fără nici un bun personal, în conformitate cu Constituțiile Ordinului nostru. De asemenea, promit și depun voturi speciale de ascultare cu privire la misiuni, astfel încât dacă voi fi trimis de superiorul meu să predic Cuvântul mântuirii, voi merge în orice parte a lumii, fără nici o scuză, până la vărsarea sângelui». Lecturile citite au fost: Isaia (56,4-8), Lectura Sfântului Apostol Pavel către Filipeni (3,7-12) și Evanghelia după Matei (19,27-30).

calugarii cu mantiile și părintii  mechitaristi (Pr. Abate General este în centru cu pr. Hamazasp Kechician si Arsistakes)

călugării cu mantiile și părinții mechitariști (Pr. Abate General este în centru cu pr. Hamazasp Kechician și Arsistakes)

După distribuirea Sfintei Împărtășanii și rugăciunea de binecuvântare, slujba s-a încheiat cu două rugăciuni frumoase, din care citez ultima:  «Sfânt, sfânt, sfânt, [este] Domnul puterilor, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, binecuvântează pe robul Tău (N.), pe care l-ai chemat în receptacul spiritual ca să te adore în sfințenie. Întărește-l în bătălia împotriva dușmanului invizibil și îndepărtează cu puterea Ta atotputernică luptele cărnii care se vor abătea peste el. Să devină dulci laudele lui în onoarea numelui Tău. Îndreptează-l în gândul cel drept, pentru a avea o inimă umilă și pentru a se conforma lucrările ascetice. Perfecționează viața lui cu sfințenie și cu dreptate, ca să fie unit cu tine și să poată deveni moștenitor al Împărăției Cerurilor, cu harul și iubirea de omeni a Unuia născut Fiului Tău cu care bine ești binecuvântat și cu Spiritul dătător de viață și binefăcător, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin».

În cele din urmă, s-a cântat „Veni Creator”, și a fost dată dezlegarea. Interesantă a fost îmbrățișarea dată de doi noi episcopi mechitariști părinților și fraților, dar, și credincioșilor prezenți.

Masa fraternă, care a avut loc în sala de mese, a văzut participarea părinților și numeroaselor persoane prezente, între care Surorile armene și părinții și frații franciscani, benedictini și prieteni ai comunității și ai părinților armeni. A fost un moment de bucurie care a încheiat ceremonia care nu se va uita ușor.

Giuseppe Munarini

Poze realizate de Levon Mkrtchyan