Redactor

COMENTARIU : Șocurile primului ministru turc Regep Erdogan – episodul 2 –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1387417076-demonstratio

Grup de demonstrați protestînd împotriva corupției din politica turcă http://www.demotix.com/

Prin pățaniile sale domnul Regep Erdogan ne obligă să continuăm un serial care începe să se transforme într-o banală poveste de corupție și furt de bani,este adevărat la cel mai înalt nivel,dar tot corupție și hoție se cheamă.

Recent domnul Erdogan a  revenit  în Turcia după o vizită făcută în GERMANIA  unde cu aroganța-i caracteristică a  ținut să atragă atenția ca partidele politice din această țară să nu se implice în 2015 în acțiunile  ce vor comemora împlinirea a 100 ani  de la masacrul comis asupra populației  armene de Imperiul Otoman,dar și-a găsit NAȘA (cum se spune)   în persoana doamnei Merkel  care i-a aplicat o lecție usturătoare în privința  codului  bunelor maniere diplomatice și a ce însemnă ca fiecare țară să aibă curajul de a-și asuma istoria trăită, episod pe  care revista noastră a consemnat-o la momentul respectiv.

Nici nu-și desfăcuse bine bagajele că domnul Erdogan a mai primit un șoc care, de astă dată, îl afectează foarte serios și este ca un fel de bomboană pe coliva politicii negaționiste și islamice  a domniei sale. Lovitura i-a dat-o  Internetul, care se pare că a devenit nu numai pentru domnul Erdogan dar și pentru alte personalități politice de pe mapamond,un teribil inamic. Materialul apărut în seara zilei de luni 24 februarie redă o discuție telefonică care ar fi avut loc în ziua de 17 decembrie 2013  între domnule Erdogan și fiul său cel mare chiar cu câteva ore după  marea descindere efectuată de poliția turc care a prins firul unei mari afaceri de corupție,arestând aproximativ 50 de persoane toți apropiați ai lui Erdogan sau membri ai partidului său AKP .    La data respectivă revista noastră a publicat un articol axat pe acest eveniment. În convorbirea telefonică  de pe Internet este redat un scurt dialog dintre cel ce se presupune că este fiul aflat sub anchetă și Erdogan care se pare la acea dată nu se afla în țară și care îl sfătuiește să scape de tot ce are în casă iar fiul afirmă că nu are nimic altceva decât cele 30 de milioane euro ale tatălui.

Desigur este greu de dovedit că participanții la acel scurt dialog sunt Erdogan și fiul său dar având în vedere contextul în care s-a desfășurat, materialul devine credibil. Deja așa cum era de așteptat, de la cabinetul primului ministru s-a lansat o dezmințire categorică, afirmându-se că este vorba de o provocare  și un fals grosolan iar vinovații vor fi deferiți justiției.

Opoziția politică care de mai multe săptămâni cere demisia guvernului Erdogan acuzat de corupție,a reacționat cu promptitudine cerând imediat  demisia. Nu ne bucurăm de răul altuia chiar dacă persoana respectivă  numai binele nostru nu-l vrea dar ce putem spune dacă domnul Haluk Koc, vice-președintele principalului partid de opoziție CHP – Partidul Republican al Poporului a afirmat : „guvernul trebuie să demisioneze imediat, și-a pierdut legitimitatea, Turcia nu mai poate continua pe acest drum.”  Șeful Partidului Acțiunii  Naționaliste MHP  domnul Devlet Bahceli a declarat ”sfârșitul absolut și sigur al domnului Erdogan, este tot mai aproape„  Așa o fi !

Grav pentru domnul Erdogan este și faptul că influentul  imam Fethullah Gulen,care l-a ajutat pe Erdogan să preia puterea, acum este într-o permanentă opoziție cu acesta și poate influența rezultatele alegerilor municipale din martie și cele prezidențiale din luna august când Erdogan speră să poată lua Președinția Turciei. În încercarea de a fi sigur că nu va avea surprize la alegeri , premierul Erdogan efectuează presiuni fără precedent asupra poliție și justiție și acum vrea să impună restricții și  pe linie de Internet. Deasemeni a introdus în parlament, unde are majoritate, o lege care va extinde puterile și atribuțiunile  MIT (Serviciul Național de Informații) în fruntea căruia se află cel mai fidel colaborator al său Hakan Fidan.

Este posibil ca acea convorbire telefonică difuzată pe Internet să fie un fals, dar dacă Nuu ….?

Adevărat sau nu, oricum piața financiară a reacționat prompt, paritatea lirei turce în raport cu euro sau dolar a scăzut substanțial, iar Bursa de Valori din Istanbul a scăzut cu 2,75%.

Ar fi neplăcut chiar și  pentru noi care i-am acordat ceva spațiu în paginile revistei noastre domnului  prim ministru Regep Erdogan, considerându-l un negaționist al Genocidului din convingere care trebuie combătut și poate lămurit, să constatăm în final că de fapt în spatele negaționistului se ascunde  un simplu politician corupt, avid de bani .

 Sevag HAIRABEDIAN