Mihai Stepan Cazazian

Slujbe în Catedrala Armeană din București ( săptămâna 9-15 februarie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

GHEVONDIANK

Dupa razboiul Vartanat din anul 451 un grup de clerici armeni, participant la acest razboi, au fost prinsi si intemnitati in Untitled-6cetatea Niusabah din regiunea Apar,in Persia. Regele Yezdagerd al II lea al Persiei a poruncit intemnitarea acestora pentru a-i tine cat mai departe de populatia armeana, deoarece prin predicile lor acesti slujitori ai bisericii pastrau vie flacara credintei si pericolul izbucnirii unor noi revolte impotriva cotropitorilor persani. Acest grup a ramas in istorie cu numele Ghevondiank, dupa numele preotului Ghevond care facea parte dintre ei. Deși prizonierilor armeni li se garanteaza viata in cazul renuntarii la religia crestina si a acceptarii zoroastrismului – religia oficiala in regatul persan – acestia refuza cu demnitate compromisul propus.

In anul 454, sânt executati cu totii, asupra lor fiind aruncata vina imaginara a infrangerii armatelor persane in luptele purtate cu triburile din nordul imperiului.

Cei martirizati marcheaza cu sangiuirea lor jertfa suprema in lupta pentru pastrarea credintei, fiind canonizati sub numele Sfintii Ghevondiank. Numele acestora(Catolicosul Hovsep, episcopul Sahak, preotii Ghevond, Musegh si Arsen, împreuna cu diaconul Kaciaci) sant mereu amintite cu evlavie si recunostinta pentru jertfa lor.

Sarbatoarea are data schimbatoare, praznuindu-se in ziua de marti   dinaintea sarbatorii Vartanant.

Marti, 10 februarie 2015,

la Catedrala Episcopala Sfintii Arhangheli din Bucuresti, la ora 10,30 se va oficia Sfanta Liturghie spre pomenirea Sfintilor Ghevondiank, cu participarea clericilor  bisericilor armene din România si Bulgaria, în prezenta PS Episcop Datev Hagopian, Intaistatator al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania.

Sfânta Liturghie va fi savarsita de catre PC Pr Hraci Muradian, loctiitor al Sefului Eparhiei Armene din Bulgaria.

 

 

VARTANANȚ

In randul celor mai iubiti sfinti ai Bisericii Apostolice Armene ii pomenim mereu cu mandrie pe eroii razboiului VartanantzVartanant(451).Sf.Vartan Mamigonian,impreuna cu cei 1036 de  martiri care si-au jertfit viata pentru patrie si pentru credinta in luna mai a anului 451 pe campia de la Avarayr au reusit prin aceasta sa  transmita urmasilor lor dreptul si libertatea de a-si pastra credinta si identitatea nationala.

Inca de la adoptarea crestinismului in regatul armean,Biserica Armeana s-a implicat neprecupetit in lupta pentru apararea patriei stramosesti.Razboiul Vartanat a ramas pana astazi dovada suprema a acestei realitati.Este stiut faptul ca  la batalia de la Avarayr, alaturi de Vartan Mamigonian,s-au aflat Catolicosul Hovsep.preotul Ghevond si multi alti slujitori ai Bisericii.In fata ostirii armene s-a savarsit Sfanta Liturghie,ostenii au primit Sfanta Impartasanie,ascultand apoi cuvintele de imbarbatare ale preotilor armeni care le-au fost alaturi in tot timpul bataliei.

Joi, 12 februarie 2015,

la Catedrala Episcopala Sfintii Arhangheli din Bucuresti se va oficia Sfanta Litughie intru pomenirea Sfantului Vartan Mamigonian si a celor 1036 de martiri. Slujba va incepe la ora 10,30 fiind oficiata de PS Episcop Datev Hagopian, Intaistatator al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania.

 

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI – DEARĂNTARACI

Biserica Apostolica Armeana sarbatoreste in fiecare an in ziua de 14 februarie Intampinarea Domnului, la 40 de zile de la ziua Nasterii si Botezului  Domnului Iisus (6 ianuarie)Este una dintre putinele sarbatori din Calendarul Bisericii Apostolice Armene care au data fixa.Este ziua cand Pruncul Iisusu a fost adus la temple spre a fi infatisat Domnului,conform legii credintei iudaice.tyarnendaraj

În preziua sarbatorii, in seara zilei de 13 februarie se oficiaza vecernia, urmata apoi de o slujba speciala de binecuvantare a celor patru zari ale lumii precum si de binecuvantare a lumânarilor. Cu aceste lumanari credinciosii aprind ruguri ce simbolizeaza lumina lui Hristos, traditie pastrata de crestinii armeni din intreaga lume.

Ziua de 14 februarie e devenit, prin  hotararea Sanctitatii Sale Karekin al II lea, zi a tinerilor casatoriti, zi in care toti cei casatoriti in decursul ultimului an vin la biserica pentru a primi binecuvantarea preotilor.

În ziua de 13 februarie, ora 18,30,

la Catedrala episcopala se va oficia slujba de vecernie in prezenta PS Episcop Datev Hagopian, iar in ziua de 14 februarie se va savârsi Sfanta Liturghie incepand cu ora 10,30, liturghisitor fiind PC Pr. Krikor Holga

 

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania