Mihai Stepan Cazazian

Slujbe de pomenire pentru Hrant Dink în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În urmă cu 11 ani, la 19 ianuarie 2007, Hrant Dink, membru marcant al intelectualității armene din Turcia, a fost asasinat în apropierea redacției ziarului armenesc Akos din Istambul.

Hrant Dink era o personalitate cunoscută a presei scrise din Turcia și din lumea armeană, ieșind mereu în evidență prin obiectivitatea abordării tuturor problemelor,dra și prin spiritul critic și just în analiza diverselor teme politice. Dar mai mult decât toate și-a închinat viața și osteneala  slujirrii adevărului și dreptății spre recunoașterea  realității dureroase a genocidului armenilor din 1915 și a respectării drepturilor minorității armene din Turcia. Sfârșitul i-a fost crud, nedrept, nemeritat. Se încerca prin asasinarea  sa eliminarea încă  unui glas care cerea insistent și neobosit Dreptate și Adevăr! Hrant Dink nu a luptat doar pentru poporul său! A fost  de-a lungul întregii vieți  un luptător neostenit pentru drepturile omului, pentru libertatea conștiinței, pentru libertatea presei și democrație adevărată, înfruntându-i fără teamă pe cei care încălcau  aceste drepturi. Era vocea care se făcea tot mai mult auzită și ascultată, era vocea care stârnea ecou, dar era vocea care trebuia să piară!

S-a scurs mai mult de un deceniu de la acest asasinat… 11 ani  de durere și suferință pentru rudele și apropiații lui Hrant Dink. Numele lui Hrant Dink nu a fost uitat, nu poate fi uitat!  Va rămâne pururi ca o pildă mereu actuală pentru toți cei care asemeni lui, cred în astfel de idealuri. Crezul său este viu, frumos, este semnul biruinței sale.

Acum, la scurgerea mai mult de unui deceniu de la tragicul său sfârșit, ne îndeplinim datoria de suflet unindu-ne glasurile în rugăciune pentru odihna sa veșnică în lumina cea binecuvântată.

Duminică  28 ianuarie se vor oficia slujbe de pomenire pentru Hrant Dink în toate bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Armene din România.

În Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli din București slujba de pomenire va fi oficiată în prezența PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România. Slujba de pomenire va fi urmată de ceremonia depunerii de coroane la monumentul  – khacikar închinat victimelor Genocidului.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România