Arhiepiscopia Armeana

Slujbe de Paști la Bisericile Armene din Brăila, Galați și Târgu Ocna

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Conform programului liturghic al sărbătorilor Pascale pe data de 30 aprilie preotul Radu Krikor Holca a săvărșit la Brăila în cimitirul confesional armenesc slujbe de pomenirea morților, precum și slujba de Proslăvire a martirilor la monumentul Genocidului din cimitir.

            Pe data de 1 mai, a fost oficiată slujba de Paști la biserica Sf. Maria din Galați, în prezența enoriașilor armeni, precum și a simpatizanților.

          Pe data de 6 mai, preotul Oșakan Khachatryan împreună cu doamna Radu Liliana, consilieră din cadrul consiliului parohial, s-au întâlnit cu primarul orașului Târgu Ocna, dl. Cristian Aurelian Ciubotaru. Părintele a transmis binecuvântarea și salutul din partea Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian, Întăistătătorul Eparhiei Armene din România, a mulțumit pentru buna colaborare, de asemenea a informat că curând va fi gata și proiectul de restaurare-renovare al lăcașului de cult, pentru a fi depus la Compania Națională de Investiții pentru finanțare. Primarul a asigurat, că Arhiepiscopia Armeană și Parohia Bisericii Armene din Târgu Ocna au tot sprijinul Primăriei pentru a pune în valoare biserica armeană și cimitirul armenesc din Tg. Ocna. La finalul întâlnirii d-lui primar a fost dăruit un album despre bisericile armenești din cadrul Eparhiei Armene din România.

Pe data de 7 mai, comunitatea armeană relativ mică, a avut posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată în curtea bisericii, sub cupola clopotniţei, unde au fost sfinţite bucatele tradiţionale de Paşte şi credincioşii din Tg. Ocna, Onești, Bacău şi Piatra Neamţ, au participat la o agapă. Pr.Oșakan a citit mesajul Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, adresat Preasfințitului Episcop Datev Hagopian și  credincioșilor armeni din România cu prilejul Sf. Paști.

Totodată preotul  a informat credincioșilor că prin grija Preasfințitului Episcop Datev şi cu  finanţarea Arhiepiscopiei Armene, a fost rezolvată problema electrificării curții bisericii, a fost montat un contor nou, au fost amplasate camere de supraveghere, a fost angajat o persoană care se ocupă de îngrijirea cimitirului, care la momentul de fața arată într-o stare corespunzătoare. Pr.Oșakan a mulțumit tuturor pentru prezența, apoi a oficiat slujbă de pomenire pentru cei adormiţi la cimitirul armenesc, precum şi pentru preoți armeni care au slujit în Tg. Ocna.

În viitor apropiat este preconizată vizita Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, P.S. Episcop  Datev Hagopian la Târgu Ocna şi întâlnirea cu primarul şi cu alţi membrii din conducerea locală, cu care se va depune un efort de conlucrare şi susţinere pentu a activa viaţa parohiei armene locale.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România