Arhiepiscopia Armeana

Slujbe de Crăciun și de Bobotează în bisericile armenești din cadrul Eparhiei Armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La început de an 2023, în Ajunul marelui Praznic al Nașterii și Botezului Domnului, mulțimea credincioșilor armeni ți-au îndreptat pașii spre lăcașurile atât de dragi inimilor lor spre a se ruga, bucura și sărbători împreună.

Joi, 5 ianuarie, slujbele Ajunului Crăciunului au fost săvârșite în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei. La București, în Catedrala Arhiepiscopală, Sf. Liturghie a fost oficiată de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, fiind prezenți numeroși credincioși armeni și români.

Vineri, 6 ianuarie, Părinte Episcop a oficiat Sf. Liturghie Arhierească și a rostit un pătrunzător cuvânt de învățătură, evocând frumoasa istorisire a evangheliștilor despre Nașterea Domnului Iisus în locul prorocit de profeți, minune împlinită din voia Domnului, din multa Sa iubire pentru oameni, pentru a deschide calea mântuirii tuturor celor ce vor crede în Hristos. După oficierea Sf. Liturghii a fost săvărșita tradiționala slujbă de sfințire a apei cu cruce și cu Marele Mir, spre bună și binecuvântată folosință.

La sediul Arhiepiscopiei a avut loc o recepție în cinstea participanților. Cei mici, membrii clubului ,,Luis-Lumina” și cei mari, membrii corului ,,Ani”  al Arhiepiscopiei Armene, au colindat, iar prin grija Preasfinției Sale au primit și daruri cu ocazia sărbătorilor.

Biserica Sf. Maria din Constanța a fost locul de întâlnire al membrilor acestei comunități în seara zilei de 5 ianuarie, la Sf. Liturghie oficiată de PC Pr. Radu Krikor Holca, iar în data de 6 ianuarie la Constanța a avut loc slujba de Bobotează, a fost Sfințită apa și împărțită credincioșilor.

La Pitești membrii comunității au participat duminică, 8 ianuarie, la slujba de Crăciun oficiată de PC Pr. Oshakan Khachatryan în frumoasa biserică ce poartă numele Sf. Ioan Botezătorul. După Sf. Liturghie a fost sfințit apă, după care a fost oficiată rânduialul sfințirii rodiilor.

Pc Pr. Torgom Mandalian, paroh al Parohiei Suceava, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbele rânduite în biserica Sf. Cruce din Suceava.

PC Protoiereu Avedis Mandalian, Paroh al Parohiei Focșani, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbe în Focșani pentru credincioșii armeni și români prezenți.

Pc Pr. Yeznik Torkomyan, paroh al Parohiei Botoșani și preot delegat la Parohia Iași, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbele rânduite în biserica armeana Adormirea Maicii Domnului din Botoșani, iar pe data de 8 ianuarie în biserica armeana Sf. Maria din Iași.

În următoarele zile vor fi oficiate slujbe și în bisericile armene din Galați, Brăila și în mănăstirile Hagigadar și Zamca.

Sâmbătă, 7 ianuarie, în bisericile și în cimitirele de pe cuprinsul Eparhiei au fost oficiate slujbe de pomenire a morților, iar în zilele următoare preoții vor vizita casele enoriașilor, spre plinirea canoanelor și respectarea tradițiiei Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene.

Dorim tuturor un an nou cu sănătate, Crăciun fericit și zile pline de bucurie și împliniri.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei  Armene  din România

_____________

Fotografii: București – Amilcar Iovănescu

Constanța – Alisa Avachian (de pe pagina de facebook)

Pitești – Iulia Pârâianu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *