Arhiepiscopia Armeana

Slujbe de Crăciun în bisericile armene din Eparhia Armeană din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Clopotele bisericilor armene din cea mai veche comunitate armeană  de pe teritoriul Europei au răsunat încă o dată  la început de an chemând credincioșii la bucuria  Praznicului Nașterii și Botezului Domnului

La început de an 2022, în Ajunul marelui Praznic al Nașterii și Botezului Domnului, mulțimea credincioșilor armeni și-au îndreptat pașii spre lăcașurile atât de dragi inimilor lor spre a se ruga, bucura și sărbători împreună.

Miercuri, 5 ianuarie, slujbele Ajunului Crăciunului au fost săvârșite în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei. La București în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Liturghie a fost oficiată de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria, fiind prezenți numeroși credincioși armeni și români.

Joi, 6 ianuarie, PS Episcop Datev Hagopian a oficiat Sf. Liturghie Arhierească și a rostit un pătrunzător cuvânt de învățătură, evocând frumoasa istorisire a evangheliștilor despre Nașterea Domnului Iisus în locul prorocit de profeți, minune împlinită din voia Domnului, din multa Sa iubire pentru oameni, pentru a deschide calea mântuirii tuturor celor ce vor crede în Hristos. După oficierea Sf. Liturghii a fost săvărșita tradiționala slujbă de sfințire a apei cu cruce și cu Marele Mir, spre bună și binecuvântată folosință.

La sediul Arhiepiscopiei a avut loc o recepție în cinstea participanților. Cei mici și mari au colindat, iar prin grija Preasfinției Sale cei mici au primit daruri cu ocazia sărbătorilor.

Biserica Sf. Maria din Constanța a fost locul de întâlnire al membrilor acestei comunități în seara zilei de 5 ianuarie, la Sf. Liturghie oficiată de PC Pr. Radu Krikor Holca, iar în data de 6 ianuarie la Constanța a avut loc slujba de Bobotează, a fost Sfințită apa și împărțită credincioșilor.

La Pitești membrii comunității au participat duminică, 9 ianuarie, la slujba de Crăciun oficiată de PC Pr. Oshakan Khachatryan în frumoasa biserică ce poartă numele Sf. Ioan Botezătorul. După Sf. Liturghie a fost sfințită apă, după care a fost oficiată rânduialul sfințirii rodiilor.

Pc Pr. Torgom Mandalian, paroh al Parohiei Suceava, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbele rânduite în biserica Sf. Cruce din Suceava.

PC Protoiereu Avedis Mandalian, Paroh al Parohiei Focșani, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbe în Focșani pentru credincioșii armeni și români prezenți.

Pc Pr. Yeznik Torkomyan, paroh al Parohiei Botoșani și preot delegat la Parohia Iași, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbele rânduite în biserica armeana Adormirea Maicii Domnului din Botoșani, iar pe data de 9 ianuarie în biserica armeana Sf. Maria din Iași.

Pe data de 8 ianuarie, sâmbătă, Pr. Yeznik Torkomyan a oficiat slujba de Crăciun și în mănăstirea Hagigadar.

În următoarele zile vor fi oficiate slujbe și în bisericile armene din Galați, Brăila și în mănăstirea Zamca.

Vineri, 7 ianuarie, în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei au fost oficiate slujbe de pomenire a morților, iar în zilele următoare preoții vor vizita casele enoriașilor, spre înplinirea canoanelor și respectarea tradițiiei Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene.

Dorim tuturor un An Nou cu sănătate, Crăciun fericit și zile pline de bucurie și împliniri.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei  Armene  din România