Slujbă oficiată în rit armenesc la Gherla

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare ultima duminică a lunii slujba din Catedrala armeano-catolică din municipiul Gherla să fie oficiată în rit armenesc şi nu întîmplător la ea sunt prezenţi şi armeni din Cluj-Napoca, aşa cum ne-au obişnuit în ultima perioadă, ei fiind prezenţi şi în weekend în băncile impozantei biserici din centrul oraşului. Desigur, cu respectarea actualelor restricţii slujba din weekend a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul Pál Áron din Braşov. Duminică 25 iulie 2021 în frumosul lăcaş de cult au fost prezenţi şi creştinii romano-catolici din localitate, ţinînd cont că biserica lor de pe strada Bobîlna, după trei ani de reabilitare, va fi resfinţită numai în luna octombrie, cînd evenimentul va fi onorat şi de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, IPS Dr. Kovács Gergely.

Monumentalul lăcaş de cult a fost ridicat între anii 1748-1857 fiind deja predat parohiei de către constructor. Este o investiţie mare, de care se bucură şi armenii gherleni, mulţi dintre ei asistînd şi la slujbele creştinilor romano-catolici, între cele două culte religioase existînd o colaborare foarte bună. Chiar şi corul mixt care duminică a cîntat numai piese armeneşti este format din membrii ambelor culte. Grupul vocal condus de Molnár Árpád ne-a încîntat şi de această dată prin valoarea interpretativă şi înalta măiestrie artistică. Totdeauna este o mare plăcere să auzim evoluţia acestui cor, mai ales cînd este vorba de piese interpretate în limba armenească. Din repertoriu nu au lipsit tradiţionale cîntece armeneşti locale, atît de mult îndrăgite de creştinii gherleni, care mereu savurează piesele corale ale comunităţii din localitate.

Mai amintim că în această vară frumoasa Catedrală armeano-catolică din Gherla este vizitată de un mare număr de turişti străini, ghidul lor fiind preşedintele sucursalei Transilvania Nord a UAR, Esztegár János. La mijlocul lunii iulie prin vechiul Armenopolis s-au perindat oaspeţi din Israel, Elveţia, Ungaria, Franţa şi alte ţări occidentale.
Szekely Csaba
fotografii din arhiva https://www.facebook.com/VisitGherla