Mihai Stepan Cazazian

Slujbă de pomenire la Osuarul de la Biserica armeană Sfântul Simion din Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

slujba
În ziua de 13 August, înainte de începerea manifestărilor de la Hagigadar, PS Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii ortodoxe armene din România, însoţit de Radu Kricor Holca, preotul vicar al Arhiepiscopiei şi de un sobor de preoţi armeni, s-au rugat în biserica Sfântul Simion şi au oficiat o slujbă de pomenire la Osuarul din faţa bisericii.
Biserica Sfântul Simion din Suceava, cunoscută şi sub denumirea biserica Turnu Roşu, este construită de armeanul Donig în 1513, anul următor ctitoriei bisericii de la Hagigadar. Aici se păstrează şi cea mai veche piatră de mormânt armeană – cu inscripţie identificată – din Suceava, piatra de mormânt a fiului lui Donig, preotul Hovhannes, înmormântat în anul 1573.
La restaurarea bisericii, realizată de preotul român Constantin Ciupu, au fost descoperite mai multe zeci de morminte ale înaintaşilor armeni. Din iniţiativa şi sub supravegherea atentă a episcopului Datev Hagopian, rămăşiţele pământeşti ale acestora au fost adunate într-un osuar, deasupra căruia a fost pus un kacicar adus din Armenia.
La slujba de pomenire a participat şi preotul român.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

preoti 2

La slujba de pomenire a participat şi preotul român Constantin Ciupu