Arhiepiscopia Armeana

Slujbă de pomenire în memoria armenilor masacrați în orașul Sumgait – Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

In anul 1988, a avut loc sacrificarea si masacrarea armenilor care traiau in Azerbaidjan. Uniunea Sovietica si autoritatile guvernamentale centrale au incercat sa suspende miscarile din Karabakh, incalcand prevederile Constitutiei, toate normele internationale privind drepturile omului si valorile morale ale armenilor din Karabakh.

In 1988, intre 27–29 februarie, la o distanta de 25 km de orasul Baku, in orasul Sumgait, prin acordul tacit al guvernului Azerbaidjanului, se organizeaza masacrul populatiei armene. Mai mult de 18 000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.

Masacrul din Sumgait s-a lasat cu varsare de sange, si abia dupa trei zile de la tragicul eveniment, au putut fi scosi din oras cei aproximativ trei mii de armeni care au supravietuit masacrului. Dintre acestia o mare parte s-au stabilit in Armenia, iar restul in alte tari.

        Pe data de 27 februarie, duminica, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București, prin grijă și prin binecuvântarea Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria,  se va face o slujbă de pomenire, în memoria armenilor ce și-au dat sufletul în masacrul de la Sumgait și vor fi depuse coroane de flori la monumentul – khacikar, aflat în curtea Catedralei Arhiepiscopale din București.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România