Arhiepiscopia Armeana

SLUJBĂ de pomenire în memoria armenilor din orașul SUMGAIT(Azerbaidjan), masacrați în 1988

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În anul 1988, a avut loc sacrificarea și masacrarea armenilor care trăiau în Azerbaidjan. Uniunea Sovietica și autoritătile guvernamentale centrale au încercat sa suspende mișcarile din Karabakh, încalcând prevederile Constitutiei, toate normele internationale privind drepturile omului si valorile morale ale armenilor din Karabakh.

In 1988, între 27–29 februarie, la o distanta de 25 km de orasul Baku, in orasul Sumgait, prin acordul tacit al guvernului Azerbaidjanului, se organizeaza masacrul populatiei armene. Mai mult de 18 000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.

Masacrul din Sumgait s-a lasat cu varsare de sange, si abia dupa trei zile de la tragicul eveniment, au putut fi scosi din oras cei aproximativ trei mii de armeni care au supravietuit masacrului. Dintre acestia o mare parte s-au stabilit in Armenia, iar restul in alte tari.

Armenii din întreagă lume sunt alături de conaționalii lor supraviețuitori ai masacrelor și de urmașii celor care și-au pierdut viața în acele zile, unindu-și glasurile în rugăciune pentru sufletele victimelor nevinovate.

        Pe data de 28 februarie, duminica, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București se va face o slujbă de pomenire, în memoria armenilor ce au fost uciși în masacrul de la Sumgait și vor fi depuse coroane de flori la monumentul – khacikar, aflat în curtea Catedralei Arhiepiscopale din București.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România