Mihai Stepan Cazazian

Slujba de pomenire a morților la cimitirul armean Eternitatea din Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

După Înviere, aşa cum este obiceiul, armenii botoșăneni s-au gândit şi la strămoşii  ce-şi dorm somnul de veci în cimitirul comunităţii.

 Biserica a rânduit pentru cei vii pomenirea celor morți. La sfârșitul săptămânii trecute a fost slujba de pomenire a morților, oficiată în biserica Buna Vestire de la cimitirul armean de PC Radu Krikor Holca, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Bisericii armene din România și preotul paroh al Bisericii armene din Botoșani. În fața celor  câteva zeci de enoriași, preotul Krikor nu a uitat să-l pomenească  la sfârșitul slujbei pe Părintele Arhimandrit Zareh Baronian, trecut la cele veșnice în urmă cu un an.

Biserica Buna Vestire,  de la cimitirul armean Eternitatea a fost refăcută din temelii prin contribuția financiară exclusivă a doamnei Emanuela Cocotă, descendentă a familiilor Manea, Goilav și Tabakar. După finalizarea lucrărilor, biserica a fost  resfințită de PS Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România, în ziua de 15 August 2015.

După slujba din biserică, PC Radu Kricor Holca a oficiat sfințirea mormintelor. Într-o scurtă perioadă de timp comunitatea armeană din Botoșani i-a pierdut pe președintele comunității, Viorica Popa, pe unul dintre liderii acesteia, Mircea Trufașu, sau pe Neculai Aritonovici, cel al cărui fiu este membru al Consiliului Parohial și al cărui nepot este elev la Seminarul Teologic de la Ecimiadzin. Alături de aceștia în cimitirul Eternitatea odihnesc mai multe sute de înaintași, multe dintre morminte fiind în grija comunității, în lipsa urmașilor în viață.

În fiecare an, slujba se încheie cu sfințirea la mormintele acelor slujitori ai bisericii armene botoșănene înmormântați aici și la un mormânt al unui necunoscut. Vremea a fost deosebit de frumoasă iar cimitirul armenilor botoșăneni „Eternitatea“  rămâne unul dintre cele mai frumoase dintre  cimitirele comunităţilor armene din România, propus a fi clasificat ansamblu  monument de arhitectură de patrimoniu.

După slujbă, părintele Radu Krikor Holca a sfințit casa octogenarei Emanuela Cocotă și a stat de vorbă îndelung cu enoriașa care a făcut cea mai importantă donație pentru biserica armeană din Botoșani după anul 1945.

 

Florin Simion Egner