Mihai Stepan Cazazian

Slujba de Crăciun – o revelație pentru credincioșii din Parohia Pitești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Poza_pitesti

Preotul paroh Hetum Tarverdyan a oficiat Sfânta Slujba a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în Biserica Apostolică Armeană Ortodoxă Sf.Ioan Botezătorul din Pitești în seara 5 ianuarie 2016 (Ajunul Craciunului).

După săvârșirea vecerniei, Slujba de Crăciun a debutat într-un mod cu totul special.

A fost trasa perdeaua cea mare. În fața perdelei a venit diaconul Karen Bulutyan. Acesta a desfăcut un hrisov lung și a început să citească și să cânte credinciosilor primul vis al lui Nabucodonosor al II-lea (în unele variante de traducere Nebucadneţar) care a fost un împărat babilonian din sec al VI-lea. Imparatul i-a oferit lui Daniel conducerea trebilor Babilonului, dar acesta a refuzat demnitatea în favoarea celor trei prieteni ai lui, el rămânând la curtea împăratului în calitate de căpetenie a înţelepţilor Babilonului.

1148976_950472848321944_5797969396940146268_n

“Nabucadneţar are un vis care-l tulbură şi pe care nu şi-l aminteşte. Le cere vrăjitorilor de la palat să-i spună visul şi să i-l tâlcuiască că altfel vor fi omorâţi şi casele lor prefăcute într-un morman de murdării. Aceştia spun că acest lucru niciun muritor nu poate face şi că de aceea nu s-a cerut niciodată de la vreun vrăjitor aşa ceva de către niciun împărat, oricât de mare şi puternic ar fi fost. Înţelepţii începuseră să fie omorâţi, urmau Daniel şi prietenii lui. Auzind porunca împăratului, Daniel cere împăratului să-i dea vreme ca să dea împăratului tâlcuirea. Apoi Daniel s-a dus în casa lui, le-a povestit prietenilor săi cum stau lucrurile şi i-a rugat să ceară îndurarea Dumnezeului cerurilor pentru această taină pentru ca să nu piară ei patru împreună cu toţi înţelepţii Babilonului. Taina împăratului i se descoperă într-o vedenie în timpul nopţii şi Daniel binecuvântează pe Dumnezeul cerurilor. În esenţă era vorba de succesiunea unor domnii până la venirea domniei lui Hristos.

46 Atunci împăratul Nebucadneţar a căzut cu faţa la pămînt şi s’a închinat înaintea lui Daniel, şi a poruncit să i se aducă jertfe de mâncare şi miresme.

47 Împăratul a vorbit lui Daniel şi a zis: ,,Cu adevărat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor şi Domnul împăraţilor, şi El descopere tainele, fiindcă ai putut să descoperi taina aceasta!“

48 Apoi împăratul a înălţat pe Daniel, şi i -a dat daruri multe şi bogate; i -a dat stăpânire peste tot ţinutul Babilonului, şi l -a pus ca cea mai înaltă căpetenie a tuturor înţelepţilor Babilonului.

49 Daniel a rugat pe împărat să dea grija trebilor ţinutului Babilonului în mâna lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego. Daniel însă a rămas la curtea împăratului. (Daniel, cap 2)”

922968_950473504988545_1944423438764356367_n

S-a deschis perdeaua cea mare și a început Sfânta Liturghie care s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare: Sfânta Masă era împodobită cu acoperământ din catifea roșie, pe ea erau lumânări și flori roșii. În scurt timp micuța biserică s-a umplut de credincioși (in jur de 70 de persoane). Vă puteți imagina că au fost  aproape 50 de persoane care s-au spovedit și au primit Sfânta Împărtășanie? Este extraordinar cu câtă ardoare își doresc oamenii apropierea și comunicarea cu Dumnezeu și cât de mult le-au lipsit liturghiile și un  în toți acești ani!

Predica zilei s-a intitulat “Lumina”:

Iubiți credincioși,

Vedeți cum în toate colțurile lumii de astăzi se află atâtea iubiri deșarte, câte lucruri și fapte imorale care se întâmplă doar pentru a ne îndepărta de Slava care ne dăruiește viață. Răul și făcătorii săi de rău, astăzi, mai mult ca vreodată, se trudesc din greu pentru a ne îndepărta de Dumnezeu, pentru a da toată omenirea pe mâna pierzaniei. De aceea, noi suntem datori de a rămâne treji, rezistenți, neschimbători, pentru a nu cădea în capcana răului și, mai ales, suntem datori de a-i păstra departe pe copiii noștri de asemenea fapte ale pierzaniei neplăcute de Dumnezeu. Suntem datori să urmărim cu atenție procesul educației copiilor noștri, să îi păstrăm mereu aproape de tradițiile armenești și de credința noastră, a căror drum este, fără îndoială, Biserica noastră Mamă care ține poporul nostru de două mii de ani aproape de Slava lui Hristos cunoscând cu tărie faptul că este imposibilă existența armeanului fără lumina credinței în Hristos. Stau mărturie acestor lucruri drumul victoriilor seculare ale neamului nostru a cărui cunună este sfânta și binecuvântata noastră credință. Fiți siguri că toate victoriile și împlinirile, toate succesele și realizările sunt roadele aceste mari credințe pe care o are poporul armean față de Dumnezeul său.

Iubiți fii credincioși

În această sfântă dimineață de Crăciun, în acest ceas binecuvântat, ne ridicăm rugăciunile la Pruncul Hristos și, căzând în genunchi în fața preacuratei sale iesle, cerem ca să păstreze poporul nostru în slava Sa veșnică și să dăruiască pace netulburată patriei noastre prosperitate și credință trainică. Facă Bunul Dumnezeu ca Vestea Bună a Nașterii Domnului să se întărească în sufletele noastre, pentru ca să se împlinească și să fie trainice toate dorințele poporului nostru victorios.

Domnul Ceresc să încununeze cu bunuri nesfârșite și noroc toate cele așteptate de noi, făcând mai puternică și mai trainică Patria noastră, Armenia, păstrând neclintit locul nașterii noastre spirituale, Sfântul Scaun de la Ecimiadzin; să păstreze în pace, siguranță, prosperitate și fericire poporul român.

Sărbători Fericite și un Crăciun Binecuvântat! La mulți ani!

Քրիստոս Ծնաւ եւ Յայտնեցաւ, Մեզ եւ Ձեզ մեծ Աւետիս,
Օրհնեալ է Յայտնութիւնը Քրիստոսի

Parohia Bisericii Armene din Pitești