Szekely Csaba

Slujbă armenească la Gherla cu participarea Arhiepiscopului Romano-Catolic de Alba Iulia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

        Duminică 24 ianuarie 2021 creştinii gherleni au avut parte de o  adevărată sărbătoare prilejuită de prima vizită efectuată în oraşul lor de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia IPS dr. Kovács Gergely, prilej cu care la Catedrala Armenească din centrul oraşului a avut loc o slujbă religioasă  de rit armenesc oficiată    de preotul Szakács Endre.  La Sfînta Liturghie duminicală alături de creştinii armeni şi romano-catolici din localitate au fost prezenţi şi preoţii parohiilor armeneşti din zona Transilvaniei, dar şi unii membri ai comunităţii armeneşti din Cluj-Napoca.  În cuvîntul său Înaltul  Prelat a mulţumit gazdelor pentru  invitaţia lansată , exprinîndu-şi bucuria şi satisfacţia de a cunoaşte fostul Armenopolis, unde s-a aflat pentru prima dată şi unde a fost primit cu o căldură sufletească şi ospitalitate.

Cu ocazia  deplasării în frumoasul oraş de pe Valea Someşului Mic a vizitat cimitirul armeano-catolic şi Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru de Alcantara” de pe strada Bobîlna,  unde chiar în această perioadă se finisează lucrările de renovare a lăcaşului de  cult şi care va fi resfinţit  în cursul acestei primăveri. Înaltul oaspete a rămas plăcut impresionat de calitatea lucrărilor de rerabilitare realizate în ultimii doi ani şi care în curînd îşi poate primi eroniaşii romano-catolici, care în această ,perioadă  au fost prezenţi în fiecare weekend la slujbele oficiate în Catedrala Armenească din Piaţa Libertăţii.  

În timpul  Sfintei Liturghii de duminică 24  ianuarie 2021 a cîntat corul mixt condus de  Molnár Árpád, care a interpretat numai piese muzicale armeneşti, momente emoţionante ce au ridicat atmosfera generală a slujbei, catedrala fiind împodobită cu multe flori, creînd un cadru sărbătoresc. Evenimentul a fost onorat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, o prezenţă obişnuită la manifestările cultural-religioase ale sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România. La sfîrşitul slujbei preotul paroh Küsmödi Attila i-a mulţumit oaspetului înalt pentru  vizita făcută la Gherla şi pentru onorarea prezenţei la liturghia armenească.

              La sfîrşitul slujbei Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia IPS dr. Kovács Gergely s-a întreţinut cu reprezentanţii comunităţilor romano-catolici şi armene din Gherla şi a gustat din tradiţionala specialitate armenească, Supa de hurut (Supă de urechiuşe – Anganciabur) , exprimîndu-şi dorinţa de a reveni  în pitoreasca aşezare clujeană.

Szekely Csaba