Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Potrivit purtărorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Armenia, Arțrun Hovhannisian, pe parcursul întregii nopți trecute pe frontul din Karabagh au continuat luptele, în special pe direcțiile nord și sud. Forțele armene au înregistrat o seamă de succese, recucerind câteva poziții pierdute ieri în fața atacurilor azere. Din păcate partea armeană a înregistrat și pierderi.

De dimineață Azerbaidjanul a reînceput în forță ofensiva împotriva Karabaghului, printr-un baraj masiv de artilerie grea (clasică și reactivă). Ținta artileriei azere sunt nu numai obiectivele militare, ci și cele civile, în special mult încercatul Martakert.

Potrivit președintelui Karabaghului, Araik Harutiunian, există dovezi ferme privind implicarea directă a militarilor turci în ultimele lupte din Karabagh, în special prin utilizarea aviației și a dronelor de atac (care și-au făcut intrarea în luptă prima oară la începutul anului, pe frontul din nordul Siriei, împotriva forțelor guvernamentale).

Potrivit bilanțului provizoriu, în luptele de ieri și-au pierdut viața 31 de militari armeni și 2 civili. Autoritățile militare au publicat lista cu numele celor morți. Câteva zeci din cei circa 200 de răniți au fost transportați la Erevan.

De cealaltă parte, ca și în 2016, Azerbaidjanul a adoptat o politică de blocare totală a oricăror informații concrete privitoare la pierderile proprii, în acest scop limitând parțial chiar și accesul pe internet la rețelele sociale. Din surse deschise (armenești și azere) au fost indentificați până în prezent 27 de militari azeri morți în luptele de ieri. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan susține că cifra de 200 de morți de partea azeră ar putea fi destul de aproape de realitate.

La rândul său, Azerbaidjanul a decretat legea marțială și mobilizare parțială (deși ieri declarase că mobilizarea nu este necesară).