Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH (29.09.2020)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

FOTO: resturile unui elicopter azer doborât pe 27 septembrie

Luptele au continuat ieri și în timpul nopții trecute pe toată lungimea frontului. Ofensivele azere cele mai puternice se concentrează în continuare în nord spre Taliș-Madaghis și în sud spre valea Araxului. Toate atacurile azere din cursul zilei de ieri au fost respinse, inclusiv puternicul atac al blindatelor în partea de sud a frontului. În această dimineață inamicul a reluat barajul de artilerie pregătitor al unui nou atac.

La nord Martakert și la sud Martuni sunt localitățile cele mai lovite de bombardamentele azere. De altfel, primele două victime civile – o femeie și un copil – înregistrate chiar la declanșarea ofensivei azere sunt din Martuni.

Potrivit informațiilor oficialale difuzate de autoritățile militare din Karabagh în seara zilei de ieri, pierderile armene se ridicau la 84 de militari.

În condițiile blocadei informaționale totale aplicate de Azerbaidjan, din surse deschise au fost aflate indentitățile a 47 de militari azeri uciși pe parcursul luptelor (inclusiv 2 piloți de elicopter). Sursele militare armenești susțin că pierderile azere s-ar situa între 300-400 de soldați.

În cursul celor 2 zile de lupte, linia frontului a rămas în mare aceeași, cu fluiditatea tactică specifică războiului modern. Ofensiva azeră nu a reușit să străpungă apărarea armeană pe nici un segment al frontului, suferind pierderi grele în tehnică de luptă și forță umană. Informațiile difuzate de Azerbaidjan cu privire la pretinsa cucerire a câtorva localități au fost dezmințite de partea armeană.

În ceea ce privește informațiile vehiculate de ceva vreme privind trimiterea de către Turcia a unui număr de combatanți sirieni pro-turci pentru a lupta de partea Azerbaidjanului, acestea au fost confirmate de surse Reuters, de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului și de o înregistrare video făcută pe o șosea – probabil din Azerbaidjan – în care apar camionete cu militanți înarmați scandând Allahu Akbar. În funcție de surse, se vorbește de un efectiv între 500 și 4000 de combatanți. Deocamdată nu se cunoaște gradul implicării acestora în lupte.

În dimineața acestei zile, după ce Azerbaidjanul a acuzat Armenia cum că ar fi tras asupra raionului Dașkesan, armata azeră a bombardat unitatea militară armeană de la Vardenis și a atacat cu aviația pozițiile armene. Un autobuz civil a fost lovit de o dronă de atac. Astfel, intenția vădită a autorităților de la Baku este extinderea conflictului în afara Karabaghului, pe un front direct cu Armenia, probabil pentru a putea justifica ajutorul direct al Turciei în fața „agresiunii Armeniei împotriva Azerbaidjanului”.