Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH – 30.09.2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(30.09.2020)

După cum a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan, pe parcursul zilei de ieri au continuat luptele grele pe întreaga lungime a frontului din Karabagh, fiind deosebit de intense în special pe direcțiile nord și sud. Forțele armene au întegistrat o serie de succese, lovind tehnica blindată, dronele și forța umană a inamicului în număr mare și recucerind o seamă de poziții cedate anterior.

Astfel, potrivit datelor deținute de partea armeană, în primele trei zile ale războiului Azerbaidjanul ar fi pierdut circa 790 de soldați (din care 180 pe direcția Karvadjar, unde s-au dat unele din cele mai crâncene lupte), aproximativ 1.900 de răniți (de la toate tipurile de arme), 137 de unități de tehnică blindată (tancuri, tansportoare și unități de depanare), 72 de drone (inclusiv de atac), 7 elicoptere și 1 avion.

Ziua de ieri a înregistrat și o premieră în acest conflict prin atacarea raionului Vardenis din Armenia de către artileria reactivă, aviația de atac și dronele de atac azere. Pe lîngă unitățile militare, au fost lovite și obiective civile (autobuz, rețea de apă etc.), în urma atacurilor pierzându-și viața un civil.

Însă cea mai îngrijorătoare evoluție a fost implicarea directă în lupte a aviației turcești staționate în Azerbaidjan (care, încă de la începutul luptelor, ar fi participat la coordonarea atacurilor aeriene azere asupra forțelor armene). Astfel, după cum a informat Ministerul Apărării armean, în dimineața zilei de ieri, în timp ce avioanele de atac la sol azere Su-25 și dronele turcești Bayraktar atacau raionul Vardenis, avioanele turcești F-16 decolate de pe aeroportul din Ghiandja le asigurau protecție aeriană. Unul din avioanele F-16 turcești, aflat la 60 km adâncime (în spațiul aerian al Azerbaidjanului) și la altitudinea de 8200 m, a doborât un avion Su-25 al aviației armene, aflat în spațiul aerian armenesc. Pilotul și-a pierdut viața.

Turcia și Azerbaidjanul au negat implicarea avioanelor turcești, însă toate datele operative disponibile conduc la această concluzie. Probabil că, așa cum a fost confirmată din surse multiple implicarea milițiilor siriene recrutate de Turcia, vor apărea și confirmările vizuale ale implicării aviației turcești de partea Azerbadijanului. De altfel, incidentul vine la scurt timp după ce Ankara și-a exprimat public sprijinul total – inclusiv militar – pentru Azerbaidjan în fața „agresiunii armene”.

Noaptea trecută deasupra Stepanakerului au fost doborâte două drone azere. În această dimineață pe toată lungimea frontului continuă tirurile de artilerie. Pe direcția nord inamicul lansează atacuri aeriene de la distanță, fără să intre în raza de acțiune a apărării antiaeriene, folosind rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, atacurile sunt executate de avioanele F-16 turcești, existând înregistrări ale conversațiilor între piloți, în limba turcă.