Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH – 03.10.2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(03.10.2020)

După ce Azerbaidjanul a bombardat cu proiectile reactive Smerch capitala Stepanakert, pe parcursul întregii nopți s-au dat lupte grele. În această dimineață ofensiva azeră a fost reluată pe toată lungimea frontului, concentrându-se în special pe direcțiile nord și sud. După cum transmit autoritățile militare, Azerbaidjanul a aruncat în luptă noi forțe, războiul dezlănțuindu-se cu o intensitate fără precedent. Inamicul face uz de tot arsenalul din dotare, folosind inclusiv sistemele de rachete hipersonice cvasibalistice israeliene LORA, care au calibrul cel mai mare din arsenalul Azerbaidjanului (610 mm, cu o încărcătură explozivă de 570 kg). Soldații armeni reușesc să provoace pierderi mari inamicului, păstrându-și pozițiile de apărare. Până la prânz au fost doborâte 3 avioane inamice. Potrivit datelor deținute de partea armeană, pierderile Azerbaidjanului ar fi depășit pragul de 3.000 de militari uciși. O mare parte a trupurilor au rămas în zona neutră și nu se zărește nicio intenție din partea inamicului de a-și recupera morții.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării armean a anunțat că azerii au început să bombardeze de la distanță, pe lângă localități, și obiective civile aflate la mare adâncime în spatele frontului, a căror distrugere poate duce la catastrofe ecologice.

Agravarea situației prin escaladarea ofensivei azere poate fi dedusă și din faptul că la briefingul de la ora 12:00 de la Stepanakert, purtătorul de cuvânt al armatei nu a mai răspuns la întrebări și nici nu a dat date concrete, din cauza situației în rapidă schimbare în urma intensificării luptelor, recomandându-le jurnaliștilor să urmărească informările oficiale.

La rândul său, președintele Karabaghului, Araik Harutiunian, a anunțat că în aceste clipe prezența sa este mai utilă în prima linie a frontului, unde s-a dus alături de forțele speciale. Înainte de plecarea pe front, Harutiunian a rosti un emoționant discurs în fața unui detașament de soldați:

Suntem conștienți de momentul istoric. Astăzi se hotărăște viitorul nostru, dreptul nostru de a trăi în această țară. Continuarea eroismului de veacuri și milenii al strămoșilor noștri trebuie să-l împlinim astăzi alături de voi. Trăim în cel mai decisiv moment din toate veacurile: momentul în care se decide dacă avem sau nu o țară. Trebuie să fim conștienți că de fiecare dintre noi depinde viitorul nu numai al Arțahului, ci al Armeniei și neamului armenesc, depinde măsura în care ne vom numi națiune, măsura în care vom avea dreptul să existăm pe această planetă ca armeni, să fim o națiune și să avem o țară. Vreau ca voi toți să continuați să vă faceți datoria și să trăiți în această țară ca fii demni. Vreau ca voi toți, îndeplinindu-vă sarcinile de luptă, să continuați fără pierderi. Fiți încredințați că vom învinge. Am trăit vremuri și mai grele în 1992, când pierduserăm marea parte a teritoriului Arțahului, când inamicul se găsea deja la porțile Stepanakertului, Askeranului, Martuniului, Gandzasarului. Am izbândit atunci, vom izbândi și astăzi. Nu doar am învins, ci și ne-am câștigat dreptul de a avea o țară liberă. Iar astăzi se hotărăște soarta și dreptul copiilor noștri de a trăi în această țară liberă. Cel mai important lucru este să judecăm lucid și să știm că avem o misiune dinaintea țării, națiunii și urmașilor noștri”.