Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH – 02.10.2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(02.10.2020)

Potrivit comunicatului forțelor armate ale Karabghului, luptele de ieri au fost cele mai crâncene de până acum. Ofensiva de ieri a Azerbaidjanului a fost fără precedent prin numărul mare al trupelor (inclusiv speciale) și tehnicii aruncate în luptă, inamicul atacând pozițiile armene  practic cu toate tipurile de arme de care dispune. Dinamica luptelor a fost deosebit de intensă pe direcțiile nord și sud, la fel ca în zilele precedente. Nu s-au înregistrat schimbări esențiale în situația tactic-operativă. Forțele armene au respins toate atacurile inamicului, zădărnicind toate încercările acestuia de a câștiga teren. În fața eșecului pe câmpul de luptă, și de această dată azerii au recurs la bombardarea nediscriminatorie a așezărilor civile, în special a orașelor Martakert, Martuni și Hadrut, făcând 4 victime în rândul populației civile.

Un grup de jurnaliști armeni și străini a fost lovit de un bombardament azer la Martuni, mai mulți armeni și doi corespondenți francezi ai cotidianului Le Monde fiind răniți (unul dintre francezi, în stare gravă, a fost operat la Stepanakert).

Pierderile inamicului se ridică la 39 de unități de tehnică blindată, 4 avioane de atac la sol Su-25, 3 elicoptere de atac Mi-24, 12 drone și circa 830 de militari. A fost scoasă din luptă și o baterie de artilerie.

Din păcate, în luptele de ieri și-ai pierdut viața și 54 de soldați armeni, pe lângă un număr mare de răniți. De la începutul ofensivei azere din 27 septembrie, au fost uciși 158 de militari și 7 civili armeni, cărora li se adaugă circa 200 de răniți.

Pe timpul nopții tensiunea a scăzut puțin, dar bombardamentele au continuat, inamicul supunând fără încetare Martakertul, Martuniul și Hadrutul tirului nediscriminatoriu al artileriei.

În această dimineață inamicul și-a reînnoit ofensiva. În jurul prânzului, Hadrutul a fost bombardat cu proiectile Smerch cu fragmentație.