Vartan Martaian

SITUAȚIA PE FRONTUL DIN KARABAGH – 01.10.2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(01.10.2020)

După cum informează autoritățile militare din Karabagh, noaptea trecută, pentru prima oară de la lansarea ofensivei azere, situația pe front a fost relativ calmă, caracterizată drept „tensiune relativ stabilă”, ciocnirile limitându-se la schimburi de focuri de artilerie și operațiuni limitate pe anumite segmente ale frontului. Inamicul încearcă să-și regrupeze forțele pentru a-și îmbunătăți eficacitatea ofensivă, însă situația tactic-operativă de pe teren nu a suferit modificări. În zorii zilei de astăzi luptele au crescut în intensitate, în general pe aceleași direcții ca în zilele precedente.

Bilanțul luptelor începând din sera trecută și până în această dimineață este, în mare, următorul: toate acțiunile ofensive ale inamicului, indiferent de amploarea lor, au eșuat, fiind respinse de forțele armene;  se estimează că inamicul a pierdut 350-360 de soldați, la care se adaugă circa 600 de răniți; militarii armeni au doborât 3 elicoptere (din care unul, lovit în această dimineață, s-a prăbușit pe teritoriul Iranului), circa 15 unități de tehnică blindată (tancuri, transportoare etc.), 1 lansator de rachete Smerch și 6 drone (din care 2-3 în jur de miezul nopții).

Partea armeană a publicat numele a încă 23 de soldați uciși, pierderile armenești ridicându-se astfel la peste 100 de morți.

Atacurile azere împotriva raionului Vardenis din Armenia au încetat.

Seara trecută, Ministerul Apărării de la Erevan a acuzat Turcia că a preluat conducerea operațiunilor aeriene ale Azerbaidjanului împotriva forțelor armene. Astfel, alături de avioanele Su-25 azere, 2 avioane turcești F-16 și dronele turcești Bayraktar au participat la atacarea raioanele Martuni și Hadrut din sudul Karabaghului. Forțele aeriene turco-azere acționează sub coordonarea punctului de comandă de la bordul unui avion de recunoaștere turcesc E7-T care efectuează zboruri în arealul Erzrum-Kars (avionul are capacitatea de coordonare a acțiunilor aviației la o distanță de până la 600 km). Se presupune că la bordul avionului s-ar afla comandamentul forțelor aeriene turcești. În paralel, la o oarecare distanță de granița raionului Hadrut acționează centrul de comandă al dronelor turcești, care coordonează în mod direct tirul avioanelor de atac azere.