Mihai Stepan Cazazian

SIRIA / ISLAMIȘTII DISTRUG MEMORIALUL GENOCIDULUI DE LA DEIR- EZ- ZOR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

arton103649-465x480

Potrivit informațiilor transmise din Siria atît de site-uri de informare arabe, cît și de agenția de presă oficială siriană SANA, gruparea Statul Islamic a distrus la 21 septembrie (de chiar Ziua Națională a Armeniei!) biserica armenească Sfinții Martiri de la Deir ez Zor. Se pare că din biserică a rămas în picioare doar cupola, cu crucea pe ea. Islamiștii nu au permis filmarea ruinelor bisericii.

În trecut regiunea s-a aflat sub controlul grupării islamiste Frontul al-Nusra, afiliată Al-Qaeda, care a protejat biserica și nu a permis ca aceasta să fie jefuită. Însă după ocuparea regiunii de către gruparea Statul Islamic, biserica a fost dinamitată și aruncată în aer.

Biserica sau complexul memorial construit în 1991 adăpostește rămășițele a numeroși armeni ce au pierit în deșertul de la Deir ez Zor, iar în muzeul complexului se află numeroase documente ce atestă realitatea istorică a Genocidului Armean.

Armenia, prin ministerul său de externe, a condamnat cu fermitate distrugerea complexului: “Această îngrozitoare barbarie îndreptată împotriva lăcașului sfînt arată încă o dată substanța sălbatică a grupării teroriste numite Statul Islamic. Comunitatea internațională trebuie de urgență să oprească și să smulgă din rădăcini această plagă ce amenință omenirea civilizată, să-i taie căile de alimentare, finanțare, sprijinire și sponsorizare”, spune comunicatul semnat de ministrul de externe, Edvard Nalbandian.

Cercurile politice și analiștii de la Erevan văd implicarea Turciei în distrugerea complexului memorial de la Deir ez Zor, mai ales în contextul opoziției înverșunate a Ankarei față de manifestările comemorative ale Genocidului Armean prevăzute să aibă loc în 2015 la nivel mondial. “Dacă Turcia nu are legătură cu acțiunea teroristă comisă împotriva bisericii Sfinții Martiri de la Der Zor, trebuie să facă publică o declarație de condamnare”, spune Vighen Sarksian, șeful de cabinet al președintelui Armeniei. Potrivit lui Vighen Sarksian, distrugerea complexului de la Deir ez Zor este “încă o dovadă a continuării crimei de genocid, atîta timp cît aceasta încă nu este pe deplin recunoscută și sancționată”.

Directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Armeniei, Așot Melkonian, spune că există un subtext al evenimentelor, chiar dacă nu există o legătură dovedită între acțiunile Turciei și distrugerea memorialului de la Deir ez Zor: “Cred că această barbarie poate avea într-adevăr un subtext, iar un asemenea act în preziua marcării centenarului Genocidului se poate să fie instigat de către Turcia. Problema este că principala putere ce manevrează aceste forțe islamiste – create inițial de Occident, mai ales de Statele Unite – este Republica Turcia. Este imposibil ca Turcia să nu fie implicată”, consideră Așot Melkonian.

LiveLeak-dot-com-e07_1411375906-Armenian_Genocide_Memorial_in_Der_Zor_Sy_1411376115.jpg.resizedIar turcologul Ruben Melkonian, vice-decan al Facultății de Orientalisitcă a Universității de Stat din Erevan, se arată convins că: “Pentru întreaga lume civilizată este limpede legătura dintre Turcia și extremiștii islamici, precum și sprijinul financiar, politic și de altă natură acordat acestora de Turcia. Așa cum a existat o înțelegere în cazul eliberării dipomaților turci [luați ostatici de gruparea Statul Islamic], tot așa și biserica și muzeul aflat în locul cu o importanță simbolică desosebită pentru Genocidul Armean au devenit ținta islamiștilor la îndemnul și dorința expresă a Turciei”.

LiveLeak-dot-com-e07_1411375906-Armenian_Genocide_Museum_in_Der_Zor_Syri_1411376117.jpg.resized

La rîndul său, istoricul Lavrenti Barseghian, director-fondator al Muzeului-institut al Genocidului de la Erevan, consideră că distrugerea complexului memorial de la Deir ez Zor se înscrie în planul Ankarei de sabotare a comemorării împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Genocidului Armean: “Biserica Sfinților Martiri era un sanctuar al armenilor din Siria și din întregul Orient Apropiat, în fiecare an aici avea loc un pelerinaj unde se strîngeau numeroși armeni, iar aceste adunări erau îndreptate împotriva Turciei. Acum mă îndoiesc că turcii nu au recurs la această măsură, iar detonarea nu poate fi disociată de ei. Implicarea turcilor are cîteva motive, mai ales că acum încercăm să marcăm centenarul Genocidului Armean, iar aceasta [distrugerea complexului] a fost încă o acțiune împotriva comemorării”. Potrivit lui Lavrenti Barseghian, importanța bisericii Martirilor este de o seamă cu cea a complexului memorial de la Țițernakabert. “Cînd turcii i-au deportat pe armeni, Alepul și localitățile învecinate au devenit un centru armenesc. Biserica Martirilor se află chiar în mijlocul acestuia, iar în jurul ei oriunde ai săpa ies la iveală osemintele armenilor”, a spus Barseghian, pentru care biserica trebuie neapărat reconstruită: “Atîta timp cît vor exista armeni în Orientul Apropiat, va exista și această biserică”.

Guvernul turc a fost acuzat de regimul sirian, de liderii kurzi și de anumite medii de informare internaționale că ar susține gruparea Statul Islamic, fapt dezmințit de Ankara. Numeroși utilizatori de internet văd implicarea Turciei în distrugerea complexului armenesc de la Deir ez Zor, despre această ipoteză existînd comentarii și pe site-urile în limba arabă.

 

LiveLeak-dot-com-e07_1411375906-der-zor1_1411376125.jpg.resized