Mihai Stepan Cazazian

SINAIA / O tânără violonistă armeancă la festivalul “George Enescu și muzica lumii”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Binecunoscutul
festival de vară “George Enescu și muzica lumii” , inițiat și condus cu
deosebită competentă de cunoscutul violoncelist Marin Cazacu, a ajuns anul
acesta la cea de-a XX-a ediție, desfășurându-se la Sinaia, cu precădere în sala
de concerte a celebrului  Cazinou. De menționat că la acest festival
participă orchestre simfonice de tineret atât din România, cât și din Europa.

Marți, 16 iulie, festivalul a fost inaugurat de către Orchestra de tineret din Danemarca, sub bagheta maestrului Morten Ryelund, programul cuprinzând piese ale unor compozitori clasici și contemporani din țările nordice, de compozitori români, dar și Simfonia I-a de Beethoven, în prezența a numeroși turiști români și străini, bucurându-se de mult succes.

Cum știu că artiștii armeni sunt răspândiți cam pretutindeni în lume, am avut curiozitatea să-i caut și în orchestra aceasta. Am avut surpriza de a o găsi și a o cunoaște pe tânăra violonistă Astrid Mikaelyan, cu prenumele adaptat locului, în realitate ea fiind Astghic, binecunoscutul prenume armenesc.

Astrid-Astghic a noastră este originară din Erevan și trăiește de șase ani în Danemarca, fiind absolventă a Academiei Regale de Muzică din Copenhaga. Ea a studiat cu profesorul Sergey Azizyan. Astghic a participat cu această orchestră la numeroase turnee în Europa, urmând ca la anul să concerteze și la Erevan.

Miercuri, 17 iulie, la orele 19, concertul Orchestrei de tineret din Danemarca se va repeta la Ateneul Român, în cadrul festivalului “Vara magică”.(M. K.)