Mihai Stepan Cazazian

Simpozion internaţional în Armenia dedicat personalităţii lui Manuk Bey Mirzayan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

          La invitaţia Institutului de Ştiinţe Orientale din cadrul Academiei de Ştiinţe din Armenia  în data de  6 iunie a.c., Întâistătătorul Eparhiei Armene  P.S. Datev Hagopian a plecat în Armenia pentru a participa la Simpozionul Internaţional dedicat personalităţii lui Manuk Bey Mirzayan. Simpozionul se va desfăşura în perioada 7-8 iunie la Erevan,  la Academia de Ştiinţe din Armenia. Academicianul Iuri Suvarian va  deschide lucrările acestei conferinţe. Vor adresa participanţilor cuvânt de salut directorul  facultăţii de Ştiinţe Orientale Ruben Safrastian şi P.S. Datev Hagopian. În cadrul lucrărilor simpozionului P.S. Datev Hagopian va prezenta lucrarea intitulată “Manuk Bey şi  Eparhia Armeană din România”.  La acest simpozion mai participă din România, Eduard  Antonian din partea U.A.R. cu lucrarea ” Armeanul Manuk Bey Mirzaian pe drumurile  de răscruce ale Europei”, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene  din  cadrul Academiei de Ştiinţe ale României, dl. Andrei Timotin care va prezenta lucrarea “Biografia lui Manuk Bey conform datelor din Arhiva Naţională Română culese de  Hagop Siruni”,  Andrei Pâslarul care va prezenta lucrarea intitulată “Hanul lui Manuk în Bucureşti”. În cadrul simpozionului va fi difuzat documentarul  “Emanuel… Visul doar vis” realizat în anul 1998 de TVR (regia Cadri Abibula, după o idee de Mihai Stepan Cazazian și Eduard Antonian).

            Vor participa şi vor rosti alocuţiuni la acest simpozion istorici, academicieni,  oameni de cultură din Armenia, Moldova,  Ucraina, Franţa, Federaţia Rusă, Turcia.

            În cadrul simpozionului se va organiza un concert, o vizită oficială la Aştarak, la satul Karbi, participarea la inaugurarea unei pieţe ce va purta numele de “Manuk Bey”. Va fi oficiată o slujbă de Pomenire pentru Manuk Bey şi membrii familiei sale la biserica “Sfânta Născătoare” din satul Karbi, şi o vizită la Oşakan, la mormântul lui Mesrop Maştoţ.

 

 Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

 

 

2 Responses to Simpozion internaţional în Armenia dedicat personalităţii lui Manuk Bey Mirzayan

  1. Alice June 9, 2018 at 9:53 pm

    Mihai, documentarul respectiv e disponibil în DVD?

  2. Mihai Stepan Cazazian June 14, 2018 at 1:49 pm

    Da este si pe DVD cu titrare în limba armeana