Simona Paula Dobrescu

SIENA (ITALIA) / A XXII-a ediție a International Summer School on Religions a adus un omagiu armenilor uciși în 1915

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20150825_194547_resized
Centrul Internațional de studii Religioase în colaborare cu A.I.S.-Asociația Italiană de Sociologie /Secția de Sociologie a Religiei şi cu sprijinul Primăria di Tavarnele Val di Pesa a organizat Şcoala Internaţională de Vară a Religiilor care s-a desfăşurat la San Gimignano (Siena) şi la Tavarnele Val di Pesa (Florenţa) în perioada 26 – 29 august 2015. Cursurile au fost conduse de Profesorul Arnaldo Nesti. Tema acestei International Summer School on Religions ajunsă la a XXII-a ediţie a fost :”Sensul de a trăi mai încolo de noile singurătăți”. Tema propusă , despre noile singurătăţi, este o tema antică, care 20150825_194450_resizedaminteşte în primul rând de singurătatea necesară şi cea interioară. Dar singurătatea are şi o dimensiune socială şi despre acest aspect s-a vorbit, din plin, la evenimentul amintit mai sus. Din păcate singurātatea generează separare, marginalizare, excludere şi din astfel de situaţii i-au naştere problemele,conflictele şi războaiele făcând ca sensul de a trăi să devină amar şi insuportabil pentru toţi. La această ediție International Summer School on Religions au avut loc expuneri susținute de referenți  italiani şi străini din Spania, Mexic, Croația etc. Care au contribuit prin referatele lor, în mod direct la înțelegerea acestei stări de amărăciune care preocupă şi îmbolnăveşte.

În cadrul acestui eveniment în prima zi, seara, la Palatul de Cultură din San Gimignano a fost inaugurată  o Expoziţie Fotografică  despre Armenia îngrijită de Profesoara Maria Immacolata Macioti şi de Asociația Culturală “În afara împrejurimilor”cu o selecţie de fotografii de Armin Wegner puse la dispoziţie de Casa editorială Wallstein Verlag-Germania. Expoziţia cuprinde 19 fotografii în alb şi negru de Armin Wegner şi 40 de fotografii în culori făcute de membrii asociaţiei culturale mai sus-amintite într-o cąlătorie întreprinsă în Armenia în aprilie a acestui an. Interesul a fost deosebit din partea participanţilor cât şi a turiştilor (San Gimignano este inclus în patrimoniul Unesco).

Seara s-a încheiat în Biserica Sfântul Bartolo din San Gimignano cu un omagiu adus Armeniei în anul centenarului genocidului. A urmat un concert intitulat Între  Orient şi Occident, susținut de  Maurizio Redegoso Kharitian care, la violă, a interpretat muzică de Bach, Komitas Vartabed, Gurdjieff, Haceaturian.

20150827_153819_resized

Sesiune Specială Armenia/La o sută de ani de la genocid  a avut loc pe 27 august  la  San Gimignano (Siena) în cadrul Şcolii  Internaţionale de Vară a Religiilor, a XXII-a ediție  și a fost organizată de profesoara Maria Immacolata Macioti de la Sapienza, Universitatea din Roma A fost prezent și E.S. Sarkis Ghazaryan, Ambasadorul Republicii Armenia în Italia care a  salutat în mod cordial publicul şi a deschis lucrările. Domnia sa a spus că genocid este un fapt istoric care produce încă efecte politice și a enumerat principiile care trebuiesc avute în vedere cînd vorbim de această dramă a armenilor: păstrarea   20150828_023410_resizedmemoriei, lupta împotriva negaţionismului  şi a indiferenţei. În continuare au luat cuvântul, printre alţii, profesoara Maria Immacolata Macioti, Sonya Orfalian pictoriţă şi scriitoare (vezi www.araratonline.com), Gabriella Uluhogian-Universitatea din Bologna care vorbit despre călugărul Mechitar, misionar ecumenic de acum 300 de ani  la Veneția. A urmat un scurt moment muzical susținut de violistul Maurzio Redegoso Kharitian.

Seara s-a încheiat cu o cină armenească: salată de vinete coapte, tabule’ de bulgur, khinkali, shașlyk cu roşii şi vinete la grătar, pilaf dulce, cu crustă de marmelată de măceş.

Despre evenimentul cultural mai sus amintit a consemnat Observatorul Roman publicaţia Sfântul Scan printr-o notă bine documentată.

 

Corespondenţă din Italia de Simona Paula Dobrescu

Teolog şi Mediator Intercultural

 

siena

 

20150825_175749_resized

20150826_091004_resized