Mihai Stepan Cazazian

SIBIU / Concert simfonic cu un instrument cu o istorie de peste 3000 de ani, inclus în patrimoniul UNESCO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

cosmin-balean2

Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru joi, 26 februarie 2015, un eveniment muzical inedit în care va fi prezentat ‘Concertul pentru duduk’, lucrare realizată de compozitorul armean Henrik Anassian. Compoziția propusă publicului sibian este singura lucrare de gen din creația muzicală armenească.

Duduk-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre precum Gladiatorul, Troia sau Pirații din Caraibe. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă și l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanității.

De origine armenească, născut la Erevan, Henrik Anassian este compozitor și dirijor. A obținut diploma de masterat în dirijat operă/simfonic, fiind apoi dirijor al Orchestrei Simfonice a Armeniei (1966-1968).

Interpretul concertului, Cosmin Bălean este membru — șef partidă-fagot — al Orchestrei simfonice a Filarmonicii ‘Banatul’ din Timișoara și profesor al Facultății de Muzică din Timișoara. ‘Posibilitatea acestui instrument de a transmite emoție și candoare este minunată și ceea ce cred că m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemănarea cu timbrul vocii umane. Mă gândesc că până la urmă tindem tot către natural. Instrumentul lăsat de către Dumnezeu omului este vocea umană; sensibilitatea dată de aceasta o regăsesc în timbrul dudukului’ a declarat Cosmin Bălean

Biletele pot fi procurate de luni până joi între orele 12-16 de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Prețul unui bilet este de 16 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Mai multe informații puteți afla pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro.

Joi 26 februarie, ora 19 — Sala THALIA

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: RADU POPA

Solist: COSMIN BĂLEAN — duduk

În program:

Aram Haciaturian — Vals din Suita ‘Masquerade’

Henrik Anassian — Concert pentru duduk și orchestră

Ludwig van Beethoven — Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60

Comunicat de presă – Filarmonica de Stat Sibiu