Mihai Stepan Cazazian

Sfirsit de misiune diplomatica

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Excelenţa Sa, domnul Yeghishe Sargsyan, şi-a încheiat, după opt ani de misiune diplomatică  la Bucureşti, activitatea ca ambasador al Republicii Armenia în România.

Sosit în luna martie 2002 domnia sa a participat, încă din primele zile, la cîteva manifestări ale comunităţii armene – o lansare de carte şi aniversarea Şcolii Armene din Bucureşti – dar şi-a preluat şi atribuţiile în slujba Republicii Armenia. Din agenda  principalelor momente ale misiunii domniei sale în România nu putem omite Forumul România-Armenia de la Bucureşti (noiembrie 2003) la care au participat preşedinţii Ion Iliescu şi, respectiv Robert Kocearian, înfiinţarea Camerei de Comerţ România-Armenia (martie 2004), vizita în iunie 2006 a preşedintelui armean la Bucureşti,  cu ocazia participării la Summit-ul Forumului Mării Negre pentru Dialog şi Parteneriat, precum  şi vizita aceluiaşi preşedinte armean cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti ( aprilie 2008). De asemenea preşedintele României Traian Băsescu a vizitat Erevanul în octombrie 2006. În timpul mandatului Excelenţei Sale, domnul Yeghishe Sargsyan au avut loc la Bucureşti o serie de reuniuni,  în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, la care au participat o serie de delegaţii din Armenia. De asemenea între România şi Armenia au fost semnate mai multe Acorduri Guvernamentale. Deşi schimburile economice dintre cele două ţări nu sînt la un nivel ridicat trebuie să menţionăm, totuşi că la sfîrşitul anului 2009 acestea a fost de 2,01 mil. USD, din care exportul României, 1,93 mil.USD şi importul de 0,08 mil.USD.

Nu putem să nu menţionăm aici şi participarea Excelenţei Sale la aproape toate manifestările pe care Uniunea Armenilor sau Arhiepiscopia Armeană din România le-au organizat în aceşti ani. De la acţiuni cu caracter cultural (lansări de carte, spectacole, vernisaje ale unor expoziţii)  sau Ziua comemorării Genocidului,  pînă la sărbători ale Bisericii Armene. Excelenţa Sa a contribuit la popularizarea unor mari personalităţi armene în România în acest sens Ambasada Armeniei fiind coorganizator, îmtreună cu Uniunea Armenilor, la organizarea Zilelor Filmului armean la Bucureşti şi Cluj, Aniversarea marelui compozitor Aram Haceaturian, a academicianului Victor Hambarţumian sau a scriitorului William Saroyan. În fiecare an, pe 21 septembrie, s-au organizat recepţii cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Armenia la care au participat, pe lîngă oficialităţi şi membri ai comunităţii armene din România.

Această succintă prezentare a activităţii Excelenţei Sale domnul Yeghishe Sargsyan nu face decît să demonstreze că misiunea diplomatică a Republicii Armenia de la Bucureşti a fost şi trebuie să rămînă o punte de legătură dintre cele două ţări  care au multe valori comune nu doar în plan cultural. Să-i mulţumim domnului Sargsyan pentru tot ce a făcut în relaţia dintre Armenia şi România dar şi pentru comunitatea armeană care nu trebuie să uite că la Bucureşti avem  un petec de pămînt care se numeşte Ambasada Armeniei.

2 Responses to Sfirsit de misiune diplomatica

  1. Cristina March 11, 2010 at 3:03 pm

    Este adevarat ca baron Sargsyan este originar din Karabagh?

  2. Mihai Stepan Cazazian March 12, 2010 at 4:14 pm

    Da este adevarat