Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Sfîntul Grigore din Narek declarat Doctor al Bisericii Universale

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

stgregory
22.02.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc l-a declarat pe poetul şi călugărul armean Grigore din Narek ca Doctor al Bisericii Universale. Întâlnirea cu Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a avut loc sâmbătă, 21 februarie, înainte de plecarea la Aricca pentru reculegerea cu ocazia Postului Mare, Papa confirmând propunerea înaintată de sesiunea plenară a Congregaţiei de a conferi titlul de Doctor al Bisericii Universale sfântului din secolul al X-lea.

Sfântul Grigore din Narek este una dintre cele mai importante figuri ale gândirii şi literaturii religioase armene medievale. Născut în Narek în cca 950, Sf. Grigore vine dintr-o familie de scriitori şi oameni ai Bisericii. A studiat sub călăuzirea tatălui său, Episcopul Khosrov, autorul unui comentariu despre Sfânta Liturghie, şi a Ananiei Vartabed, verişoară, care conducea mănăstirea din Narek. El şi cei doi fraţi ai săi au ales călugăria de tineri, iar Sf. Grigore a început rapid să exceleze în muzică, astronomie, geometrie, matematică, literatură şi teologie.

A devenit preot la vârsta de 25 de ani, dedicându-se lui Dumnezeu. Şi-a trăit aproape toată viaţa în mănăstirea din Narek, predând la şcoala mănăstirii. Scrierile sale au început cu un comentariu la „Cântarea Cântărilor”, cerut de un prinţ armean. În ciuda rezervelor pe care le avea, că este prea tânăr pentru această sarcină, comentariul său a devenit faimos pentru claritatea lui în gândire şi limbaj şi pentru excelenţa prezentării teologice. A scris multe scrisori faimoase, ode, cântări şi discursuri. Multe dintre rugăciunile sale se regăsesc astăzi în Sfânta Liturghie celebrată în fiecare duminică în bisericile armene din lumea întreagă.

Capodopera Sf. Grigore este considerată a fi „Cântarea Cântărilor”. Cunoscută şi ca Narek, este compusă din 95 de rugăciuni, fiecare intitulată „Conversaţie cu Dumnezeu din străfundul inimii”. O temă centrală este separarea omului de Dumnezeu şi căutarea lui în vederea reunirii cu El. Sf. Grigore îşi descria astfel lucrarea: „Literele ei sunt ca trupul meu, mesajul este ca sufletul meu”. Şi-a numit cartea „o enciclopedie a rugăciunii pentru toate naţiunile”. Speranţa era că va sluji ca ghid de rugăciune pentru oamenii din toată lumea. După apariţia tiparului, cartea a fost publicată în Marseille, în 1673, fiind de atunci tradusă în cel puţin 30 de limbi. Sf. Grigore de Narek este pomenit pe 13 octombrie de armeni şi pe 27 februarie de catolici.

http://www.catholica.ro

2 Responses to CREDINȚĂ / Sfîntul Grigore din Narek declarat Doctor al Bisericii Universale

  1. Florin February 24, 2015 at 6:40 pm

    Cea mai importanta scriere a lui Grigor Narekatsi – cel mai mare poet al Evului Mediu armean – este “Cartea Plângerii”, in limba armeana “Matian Voghbergutian”. In acest poem, Narekatsi a utilizat 6900 de cuvinte diferite, un lexic in mare parte creat de el.

  2. Florin February 25, 2015 at 7:01 pm

    Referitor la capodopera lui Grigore din Narek, as vrea sa mentionez ca am folosit titlul statornicit cu mult timp in urma in limba romana “Cartea Plangerii”.
    In articolul postat pe catholica.ro si preluat de ararat, la inceputul ultimului paragraf, se precizeaza ca opera de c?p?tâi a lui Grigore din Narek este “Cartea Plângerilor” si nu “Cântarea Cânt?rilor” asa cum apare in articolul dvs.