Giuseppe Munarini

Hirotonirea Episcopală a Părintelui Boghos Levon Zekiyan / De la Veneția la Constantinopol

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Consacrazione 2014 09 13 16.28.56 Istambul

Foto: Ing.Arturo Zen ( Trento)

După cum s-a publicat și în revista noastră, în luna mai, Părintele Profesor  Boghos Levon Zekyan, a fost numit administrator apostolic al Arhieparhiei din Constantinopol (Istanbul) pentru catolicii de rit armean, de către Sanctitatea Sa Francisc, Papa de la Roma. Nefiind prezent din păcate la Sfințirea maestrului, preotului și prietenului meu pr. Levon, căci eram plecat în Transilvania, la Cluj, am rugat-o pe harnica doamnă dr. Benedetta Contin, fosta eleva a părintelui Levon Zekiyan și a mea, soția maestrului Aram Ipekdjian, care a participat la ceremonie, să scrie câteva rânduri despre acest eveniment atât de deosebit. Domnia sa a acceptat cu plăcere fapt pentru care  îi sunt recunoscător.   

                                                           Giuseppe Munarini Corespondent al revistei “Ararat” în Italia

 

Consacrazione 2014 09 13 16.17.36 Istambul

Foto: Ing.Arturo Zen ( Trento)

 

Consacrazione 2014 09 13 15.38.22 Istambul

Foto: Ing.Arturo Zen ( Trento)

Numirea părintelui profesor  Levon Zekiyan, născut la Istanbul în 1943 și hirotonit ca preot în Dioceza Patriarhală din Sfântul Marc în anul 1987, la istorica Arhieparhie armeano-catolică a anticei capitale otomane, deschide o fereastră nouă de dialog între Apus și Orient, într-un moment istoric deosebit de dificil din cauza tensiunilor și violențelor crunte care însângerează Orientul Apropiat, mai ales în dauna comunităților creștine care sunt foarte antice.

Sâmbătă, 13 septembrie, în vechea biserică a Sfântului Mântuitor (în armenește Surb Părgici) din Galata, a fost celebrat ritul sfințirii Părintelui  Boghos Levon Zekiyan, numit de către Sf. Părinte Francisc drept Administrator Apostolic ”Sede plena” al Arhieparhiei armeano-catolice din Istanbul. Slujba a fost celebrată de către Preafericitul Nerses Bedros XIX, Patriarh de Cilicia al armenilor-catolici, de către Î.P.S. Mons. Bedros Miriatian, Arhiepiscop armean catolic din Alep (Siria) și de către Î.P.S. Avgostinos Koussan, Arhiepiscop armeano-catolic din Cairo. Lângă sf. altar erau de față Î.P.S.Mons. Antonio Lucibello, Nunțiu Apostolic în Turcia, Î.P.S.  Mons. Claudio Gugerotti, Nunțiu apostolic în Bielorusia, care a fost Nunțiu în Caucaz din 2001 până în 2011 și Abatele General al Congregației Mehitariste Armene Sf. Lazăr P. Cuv. Mons.  Elia Kilaghbian,  prelații care țin de Arhieparhia din Istanbul (p. Mikail Uçar, p. Abraham Fırat e p. Mashtots Zahtarian)  prelații care veneau special din Italia (pr. Giovanni Brusegan, drept reprezentant al Arhiepiscopului-Episcop din Padova, dr. Antonio Mattiazzo, pr. Mauro al Abației benedictine din Praglia, de lângă Padova). Bula papală a fost citită de către Î.P.S. Lucibello în limbile: latina, armeană, turcă și italiană, în biserica, arhiplină de credincioșii din Constantinopol, din Germania, Italia, Austria și chiar din Japonia.  Comunitatea armeană din Padova care a avut în părintele Levon drept călăuza sa spirituală de mulți ani, și-au arătat  dragostea față de noul Arhieparh participând la acest eveniment. Printre cei prezenți am observat și mulți studioși armeni și de alte naționalități care veneau special din Armenia, din Italia și din Turcia, ca și un numeros grup dintre foștii elevi ai Cursurilor de Vară de limbă și de cultură armeană, înființat și condus de către Părintele profesor Levon Zekiyan din anul 1986.

Foto Cons. DSCF0721

foto Gabriele Ipekdjian ( Padova)

Slujba a durat mai mult de trei  ceasuri și a fost animată de către corul credincioșilor Arhieparhiei. O participare de excepție a fost prezența cântăreței Valentina Karakhanian și a maestrului Aram Ipekdjian, care au interpretat cântece religioase deosebite. Slujba a fost difuzată de către Televiziunea Armeană și de către Sat7. Numeroase au fost mesajele de felicitare care au ajuns din cele patru colțuri ale lumii, trimise de către personalități și instituții laice din lumea religiosă și culturală, și de către persoane care au păstrat un raport de profundă prietenie cu profesorul Zekiyan și totodată maestrul și părinte spiritual. Stema noului Arhiepiscop care reprezintă Mielul lui Dumnezeu, arată voința Arhiepiscopului de a fi călăuza umilă și atentă a turmei sale, pe urmele Fondatorului Congregației Mehitariste Sf. Lazăr unde a depus voturile noul Arhiepiscop și unde a pecetluit alegerea sa de viață rămânând fidel acelui îndepărtat 1955.

Foto Cons. II DSCF0711

Foto Gabriele Ipekdjian ( Padova)

A doua zi, la ora 11, noul Arhiepiscop a slujit Sf. Liturghie în biserica patriarhală, închinată Maicii lui Dumnezeu (S. Astvatzatzin) în cartierul Beyoğlu. La slujba religioasă au luat parte atât credincioșii armeni de acolo cât și pelerinii care au venit din Italia și din alte țări ca să se bucure de acest eveniment împreună cu Arhiepiscopul Boghos Levon Zekiyan, care a ținut o predică în armeană, turcă și italiană, arătând mulțumirile sale comunității și prelaților care erau de față.

Luni 15 septembrie, fiind ziua morţilor, Sfânta Liturghie a fost oficiată la cimitirul armeano-catolic din l Beyoğlu, de către Î.P.S.  Bedros Miriatian. Erau de față Preafericitul Patriarh de Cilicia și prelații care au luat parte la Sfințirea de sâmbătă. La sfirșitul slujbei a fost vizitat cimitirul, și cei prezenți s-au rugat pentru sufletele celor adormiți, mai ales pentru cele ale preoților și călugarițelor care se odihnesc în pace acolo.

 

                                                                                                                                                                    Benedetta Contin