Arhiepiscopia Armeana

SFINȚII 40 DE MUCENICI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         În calendarul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene din România în a patra sâmbătă din Postul mare (anul acesta 25 martie) se pomenesc cei 40 de Mucenici din Sebastia. Aceşti patruzeci de Mucenici au trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie, iar conducătorul oştirii lor era Agricola, om păgân şi rău din fire, iar locul slujbei lor ostăşeşti era cetatea Sevastia, din Armenia.

Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credinţa lor, Agricola i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. În cele din urmă, Agricola i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un alt soldat. Lângă lac a fost amenajată o baie fierbinte, pentru ai ademeni. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac. Moaştele lor au fost răspândite la diverse Biserici din spaţiul Ortodox.

Cu această ocazie, duminică, 26 martie 2023, după Sf. Liturghie, vor fi aprinse 40 de lumânări și va fi sfințită uleiul de către PS Episcop Datev Hagopian, Întăistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, pentru sănătatea credinciosilor și pentru vindecarea celor suferinzi. Uleiul sfintit va fi împărțit enoriașilor. 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România