Mihai Stepan Cazazian

Sfintele Paşti la Botoşani – Reînvierea unei tradiţii de mult uitată –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

            De mai bine de 30 de ani, tradiţiile noastre strămoşeşti nu au mai putut fi respectate întocmai, pentru că nu am mai avut preot, ceea ce i-a făcut pe enoriaşii noştri să se îndrepte către bisericile în a cărei parohie locuiesc.

            La cea  mai mare sărbătoare creştină, care este începutul tuturor sărbătorilor şi praznicelor creştine, comunitatea armeană din Botoşani a trăit bucuria Învierii Domnului Iisus Christos.

            Când Părintele Kricor Holca a anunţat că va sluji la Botoşaniîn toată Săptămâna mare, bucuria micii noastre comunităţi armene a fost de neînchipuit. Enoriaşii s-au adunat în fiecare seară la slujbele din Săptămâna mare, într-o mobilizare generală. Era bucuria regăsirii în biserică a familiei comunităţii armene din Botoşani. Mai mult,la Sf. Liturghie au venit şi enoriaşi din Suceava, care au fost impresionaţi de căldura, de relaţiile de prietenie şi familiaritate dintre armenii din Botoşani.

Foarte unita noastră familie s-a bucurat de ritualul din Joia mare de „spălare a picioarelor” când, cu lacrimi în ochi, mulţi enoriaşi mai vîrstnici şi-au retrăit, după aproape 40 de ani, copilăria.

Impresionaţi au fost copiii care au stat „ca sfinţii” când Părintele Kricor le-a spălat picioruşele. Enoriaşii au plecat acasă cu untul sfinţit de preot, pentru lustruirea ouălor roşii. A doua zi am asistat la slujba de prohod, de la care am plecat acasă cu florile sfinţite.

            Momentul emoţionant a fost în seara Învierii, când părintele a rostit „Hristos a Înviat” în limba armeană şi câţiva anoriaşi au răspuns la fel, apoi a citit Pastorala trimisă de Sanctitatea Sa Kareghin II, Patriarh Suprem şi Catoligos al tuturor armenilor.

Şi duminică dimineaţă, când părintele Kricor a săvârşit Sf. Liturghie, biserica era plină din nou de enoriaşi, foarte sensibili la faptul că în biserică au auzit Tatăl Nostru în limba lor şi o parte din ei au spus rugăciunea împreună cu părintele, după care părintele ne-a citit Pastorala de Paşti trimisă de I.P.S. Episcopul Datev Hagopian, Întâistătorul Bisericii Armene din România.

După terminarea slujbei, toţi membrii ai comunităţii au ciocnit câte un ou roşu şi au mâncat cozonac sfinţit de părintele Kricor, eveniment pentru care se cade a mulţumi Uniunii Armenilor din România – filiala Botoşani.

Nu putem încheia fără a menţiona faptul că părintele Kricor a fost felicitat de toţi membri parohiei noastre pentru slujbele deosebit de frumoase făcute de acesta, cât şi a felului în care a pregătit biserica pentru Marea sărbătoare, deşi restaurarea ei nu a fost încă finalizată.

Aşa cum este obiceiul la armeni ne-am gândit şi la strămoşii noştri care-şi dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea, a căror morminte au fost sfinţite de părintele Kricor.

Pe această cale îi mulţumim părintelui, urându-i sănătate şi putere de muncă pentru marea bucurie făcute comunităţii noastre în Sărbătorile Pascale.

 

 Viorica Popa

Consiliul Parohial Botoşani