Mihai Stepan Cazazian

Sesiune de lucru pentru organizarea alegerii Patriarhului armean de Constantinopol

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În zilele de 23 și 24 februarie, la invitația și sub patronajul Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor, la Etchmiadzin a avut loc o reuniune la care au participat  cei trei înalți prelați aflați sub jurisdicția  Patriarhiei  armene de Constantinopol : Arhiepiscopul Aram Atéchian, Vicar General al Patriarhiei, Arhiepiscopul Karekin Békdjian, Primat al diocezei armene din Germania, Episcopul Sahag Machalian, președinte al Adunării ecleziastice a Patriarhiei. Reuniunea a avut ca scop să aplaneze fricțiunile ce au dus, în ultimele săptămâni,  la o criză majoră în viața comunității armenilor din Turcia legate de alegerea noului Patriarh armean de Constantinopol.

Biroul de presă al  Sfântului Scaun a anunțat că prima sesiune de lucru a fost precedată de o rugăciune în fața “Altarul sfânt”, în Catedrala Sf. Echmiadzin. După această întâlnire, a fost adoptat următorul acord,  semnat de toate părțile.

– Întrunirea  Adunării ecleziastice, până la 15 martie, pentru a alege un Locum-tenens, [déghabah] și încheierea  mandatului  actualului Vicar general.
– Toți episcopii Patriarhiei sunt acceptați pentru a candida la alegeri.

– După alegeri, Adunarea ecleziastică va forma o comisie din clerici și  laici care vor transmit competențele ce-i revin noului  Locum-tenens.

– In cadrul acestei comisii  alegerea funcțiilor ar trebui să aibă loc în termen de 10 zile. La rândul ei, comisia  prezidată  de Locum-tenens, organizează alegerea noului patriarh, în șase luni, în conformitate cu reglementările Patriarhiei Armene de Constantinopol.

– Comisia va prezenta un raport lunar al activităților sale pentru organizarea alegerilor către Adunarea  ecleziastică și  credincioșilor.

– În cazul în care alegerea nu are loc în această perioadă de șase luni, la invitația Adunării ecleziastice, se va organiza o reuniune comună a comisiei cu președinții instituțiilor comunitare armenești (Vakif). In conformitate cu termenii mandatului încredințat lor, ei vor cere un nou vot de încredere pentru  membrii comisiei și Locum-tenens.

– În perioada de dinaintea alegerilor, comisia va garanta  condiții egale pentru candidații înscriși la alegerile patriarhale.  

La reuniunea de la Ecimiadzin au mai participat Arhiepiscopul  Navassart, Primat al diocezei de Erevan Arhiepiscopul Yeznig, secretar general al Asociației biblice a Armeniei, Arhiepiscopul Sebouh, Primat al diocezei de Vanatzor. În vârsta de 57 de ani, Arhiepiscopul  Sebouh Tchouldjian,  s-a născut într-o familie originară din Malatya stabilită în Armenia în anii 60. El cunoaște limba turcă și este, de asemenea, un candidat la scaunul patriarhal de Constantinopol.

Toată presa armeană din Istanbul a preluat  textul acordului și subliniază  medierea în rezolvarea acestei probleme în persoană  Catolicosului  tuturor armenilor.

După armenews