Redactor

Serj Tankian a concertat la Sibiu în cadrul Artmania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Serj Tankian, unul dintre cei mai în formă artişti ai momentului, a concertat sâmbătă 14 august în Piaţa Mare din Sibiu, în cadrul festivalului Artmania 2010. Însoţit de trupa sa The F.C.C. (Flying Cunts of Chaos), dar şi de un ansamblu simfonic recrutat din România special pentru acest concert, fostul solist al trupei System of a Down a încântat audienţa cu melodiile de pe primul său album, Elect the Dead, dar şi cu patru melodii de pe noul său album, Imperfect Harmonies, care va fi lansat oficial pe 21 septembrie.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută înaintea concertului la Hotelul Am Ring din centrul Sibiului, Serj Tankian a vorbit despre muzica sa, despre activitatea sa politică şi despre România. La Sibiu, Serj Tankian a prezentat albumul său solo de debut, Elect the Dead, într-o formă uşor reorchestrată, cu care va concerta în întreaga lume. Vorbind despre albumul pe care îl va lansa luna viitoare, artistul a descris procesul istovitor de a scrie un album care combină mai multe stiluri muzicale – new metal, funk, simfonic şi jazz: “În fiecare zi am mers la studio, am pus cap la cap instrumentele pentru fiecare melodie. Pe majoritatea pieselor eu am compus părţile de pian, baterie sau chitară. La vioară, de exemplu, intrument la care nu ştiu să cânt, am fost ajutat de profesionişti”. Albumul “Elect the Dead” a fost înregistrat şi în variantă live, alături de Auckland Philharmonia Orchestra din Noua Zeelandă. În turneu însă, ansamblul simfonic care îl însoţeşte pe scenă este recrutat de promotorii săi pentru fiecare concert în parte: “Pentru diseară mă va acompania o trupă de viori şi cornuri din România. Am repetat împreună deja melodiile, ei primiseră dinainte partiturile şi sper să fie OK”.

Artistul a vorbit şi despre primul său concert din Armenia, ţara sa de suflet, Serj Tankian fiind de origine armeană, născut în Liban, dar cu cetăţenie americană: “Concertul din Armenia a fost minunat. Al dracului de nemaipomenit (fucking awesome). Normal că nimic nu a mers bine, microfoanele nu au funcţionat, sonorizarea a avut probleme, dar am mers în Armenia plin de o anticipaţie nebună şi am trecut peste toate problemele”. În repetate rânduri artistul armean a vorbit în public despre genocidul armenilor de către turci din timpul primului război mondial, genocid nerecunoscut oficial de către statul turc, în care peste 1 milioan de armeni au fost ucişi prin înfometare sau în cadrul unor execuţii în masă de către Imperiul Otoman.

Un mesaj transmis politicienilor care au privatizat economia românească: “Fuck you!”

Aflat pe scena din Sibiu, acesta a vorbit şi despre România, o ţară care îi aduce aminte de Armenia, ţara sa de origine: “Când veneam spre Sibiu, văzând peisajul şi satele şi chipurile oamenilor, se aseamănă atât de mult cu Armenia. Şi voi, românii, îmi pronunţaţi numele mai bine decât oricare american pe care îl cunosc”. Serj Tankian nu s-a sfiit să abordeze şi probleme politice, neascunzându-şi opiniile de stânga, vorbind despre abolirea graniţelor, despre războiul din Irak şi despre iminenta invazie a Iranului. Nu a evitat să taxeze şi politicenii locali: “Ştiu că în ţările din fostul bloc sovietic, după revoluţie, industria a fost vândută pe bani de nimic de către nişte oameni care au făcut milioane din asta. Lor le spun atât: Fuck You!”

Cine este Serj Tankian

Unul dintre cei mai nonconformisti idoli ai muzicii rock, solistul trupei System Of A Down, porneste in cariera solo cu albumul “Elect The Dead”. System Of A Down s-a oprit din cantat in august 2006 cu 16 milioane de exemplare vandute din cinci albume înregistrate.

Serj Tankian a ramas in studioul sau din Los Angeles pentru a scrie, inregistra si produce “Elect The Dead”. Un album ce dovedeste calitatile de autor si producator ale unui artist faimos pentru vocea sa, mesajele sale directe si activismul sau dedicat cauzelor umanitare.

“Cu “Elect The Dead” cerul este limita. Nu exista bariere intre mine si ascultatori pe acest album. Este mai direct”, spune Tankian. “E eliberator pentru ca toate alegerile sunt ale mele. Prin acest album tot succesul sau tot esecul imi apartine. M-a facut sa realizez ca am o viata extraordinara si ca reusesc sa-mi transform o gramada de vise in realitate“, conchide el. (Artmaniafestival.ro)

George Bara


text si foto NapocaNews

[[[simpleTracking_shortcut1]]]