Mihai Stepan Cazazian

Sergey Lavrov spune că nu vor exista forțe de menținere a păcii turcești în Nagorno-Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Trupe de menținerile a păcii turcești nu vor fi dislocate în Nagorno-Karabakh, a declarat ministrul rus de externe Sergey Lavrov.

„Nicio unitate de menținere a păcii din Republica Turcia nu va fi trimisă în Nagorno-Karabakh. Acest lucru este afirmat clar în declarația liderilor [din Azerbaidjan, Armenia și Rusia privind încetarea totală a ostilităților în Nagorno-Karabakh] ”, a spus el.

Serghei Lavrov a adăugat că a luat act de declarațiile ministrului de externe Mevlut Cavusoglu și ale ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, potrivit cărora „soldați turci de menținere a păcii vor lucra pe aceeași bază ca rușii”.

El a spus că acest lucru se referă exclusiv la Centrul Comun de Monitorizare și a adăugat că „activitățile observatorilor turci vor fi limitate la centrul ruso-turc pentru a monitoriza încetarea focului din Nagorno-Karabakh, care este în curs de creare în Azerbaidjan.”

„Limitele mobilității observatorilor turci sunt limitate de coordonatele geografice care vor fi stabilite în funcție de locul unde va fi amplasat centrului de supraveghere ruso-turc care se va afla pe teritoriul Azerbaidjanului, într-o zonă care nu este aproape de Karabakh și care va fi convenit în perioada următoare ”, a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a subliniat că marți ( 10 noiembrie) a fost semnat un memorandum la nivelul miniștrilor apărării din Rusia și Turcia. “Centrul va funcționa exclusiv în regim de la distanță, utilizând mijloace tehnice de control, în special drone, care permit determinarea situației de la sol în Karabakh și stabilirea dacă o tabără sau alta încalcă încetarea focului”, a mai spus Lavrov.

În legătură cu protejarea valorilor culturale și religiose armenești din Karabakh, Serghei Lavrov a subliniat necesitatea implicării UNESCO în conservarea patrimoniului cultural din această regiune.

„Desigur, vom implica UNESCO în restaurarea acestor simboluri ale patrimoniului cultural, pentru a le garanta respectul”, a spus Serghei Lavov.

El a menționat că încrederea trebuie restabilită, pacea interetnică și interconfesională trebuie restabilită.

“Pentru a face acest lucru, este necesar să restaurăm bisericile și moscheile și să stabilim o viață normală ca înainte, când reprezentanții tuturor naționalităților, tuturor religiilor locuiau acolo unul lângă altul”, a spus Serghei Lavrov, adăugând că acest lucru este foarte greu de făcut.