Mihai Stepan Cazazian

SERBIA / Vizita PS Episcop Datev Hagopian la Belgrad

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

FOTO 1

Vineri, 26 februarie, președintele Serbiei, Tomislav  Nikolici, l-a primit la Palatul Prezidențial din Belgrad pe PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei  Bisericii Armene din România, aflat în fruntea unei delegații din care mai făceau parte Kaspar Karapetian, președinte al biroului central al organizației HAY TAD (zonă europeană), Samvel Aivazian, președinte al comunității armene din Serbia, dar și ziaristul și scriitorul cipriot Yanos Haralambidis, autor al unei interesante lucrări despre istoria Arțakh-ului editată în limbă greacă. Au fost prezenți ministrul de externe al Serbiei Ivan Markici, consilieri ai președintelui și alte persoane oficiale.

Oaspeții armeni, în frunte cu PS Episcop Datev Hagopian, i-au înmânat președintelui Serbiei un dar din partea Sanctității Sale Karekin al II – lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor. Darul, o icoană care înfățisează Nașterea Domnului, urmează a fi așezată în biserica pe care președintele Nikolici a ctitorit-o în orașul său natal, lucrările de construcție ale bisericii urmând a fi finalizate în cursul acestui an.

Președintele Serbiei și-a exprimat bucuria și aleasa recunoștință pentru  acest frumos dar, apreciind și osteneala PS Episcop Datev Hagopian care a venit tocmai de la București pentru a-i înmâna această icoană. La rândul său, PS Episcop Datev Hagopian, a mulțumit pentru primirea călduroasă, arătandu-și și bucuria de a constata întărirea legăturilor de prietenie dintre popoarele celor două țări, Serbia și Armenia. Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România și-a exprimat nădejdea că în acest an Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe va vizita Armenia, dând curs invitației primite din partea Sanctității Sale Catolicosul Karekin al II – lea.

FOTO 2

Președintele comunității armene din Serbia, Samvel Aivazian, a prezentat în față președintelui Nikolici rugămintea armenilor din Serbia de a li se atribui un teren în capitala țării Belgrad pentru a-și ridica o biserică și o școală, cetățenii de origine armeană putând astfel să-și păstreze limbă și credința strămoșească. Cererea a fost primită cu interes, primind imediat un răspuns de principiu favorabil din partea președintelui Serbiei, care a și dispus cele necesare în vederea rezolvării acestei probleme.

Kaspar Karapetian a mulțumit  Președintelui Nikolici pentru modul în care și-a arătat respectul față de poporul armean, participând la evenimentele prilejuite de comemorarea unui veac de la Genocidul din 1915. Kaspar Karapetian s-a angajat în numele organizației pe care o reprezintă   să depună  toate eforturile pentru ca  relațiile bilaterale armeano-sârbe să continue pe același drum al bunei  înțelegeri și în condiții reciproc avantajoase.

Președintele Tomislav Nikolici a mulțumit oaspeților pentru vizită facută exprimându-și speranța într-un viitor cu relații cât mai apropiate între cele doauă popoare, făcându-și cunoscută dorință ca  președintele Armeniei să viziteze Serbia în cursul acestui an.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din  România