Mihai Stepan Cazazian

SEMNAL / FENOMENUL GURDJIEFF…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

curtea-veche-intalniri-cu-oameni-remarcabili-g-i-gurdjieff-236976

…a apărut în preajma Primului Război Mondial în Caucaz, s-a răspândit apoi în toată Europa și America iar adepții doctrinei lui G.Gurdjieff există până astăzi.

Nu vom discuta bazele sale ideologice. Există cărți, chiar în limba româna pentru asta, scrise de oameni competenți la materia asta. Dar vom schița puțin din traseul biografic al său. Nu de alta dar anul 2015 a sosit cu un val de informații pe această temă. Peste câteva zile la Sala Radio un ansamblu muzical de instrumente orientale va prezenta muzica lui Gurdjieff, și nu numai. Ansamblu, sosit tocmai de la Erevan are în componența sa 10 muzicieni și tot atâtea instrumente orientale rare. Iar la Editura Curtea Veche a apărut un volum de G. Gurdjief, care sub forma unor amintiri despre câteva personaje remarcabile, ne introduc subtil în ideologia autorului. Un   capitol final relevă multiplele sale aptitudini comerciale prin care a reușit să susțină timp îndelungat familia și discipolii săi.

 

 G.I.Gurdjieff s-a născut la Alexandropol (Kumayri, Armenia) în 1877, dintr-un tată grec și o mamă armeancă. Cităm mai departe din nota biografică a cărții publicată de Ed. Curtea Veche : „ …a crescut în zona de întâlnire a mai multor culturi și rase străvechi. Negăsind nici în știință, nici în religie un răspuns la întrebările sale despre adevăratul sens al vieții omului, a devenit convins, de la o vârstă fragedă, de existența unei cunoașteri străvechi, transmisă din generație în generație și despre care credea că este încă păstrată prin ținuturi îndepărtate undeva pe Pământ. După aproape douăzeci de ani de căutări prin ținuturi îndepărtate și periculoase din Asia Centrală și din Orientul Apropiat, în 1912 el reapare în Rusia cu o învățătură profundă și practică despre sclavia interioară a omului și despre posibilitățile sale de evoluție individuală.”

Cartea cu caracter autobiografic se întitulează „ Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I.Gurdjieff, și este tradusă după ediția engleză din 1994 (ed.Triangle Inc, New York) coroborat cu alte ediții mai vechi. Traducătorii sunt: Cantemir Mambet, Cristina Mambet, Alexandreu Eugen Cristea. Traducerea este făcută cu aprobarea Institutului Gurdjieff din Paris.

Prima ediție autorizată în limba română a lucrării “Întâlniri cu oameni remarcabili” scrisă de G. I. Gurdjieff – traducerea şi publicarea acesteia fiind realizate cu sprijinul Institutului Gurdjieff – a fost publicată la Editura Niculescu în anul 2006, iar tirajul a fost epuizat.

Dintr-o notă explicativă la cea de a doua ediție în limba română, care deschide pe cea semnată de traducători, regizorul Andrei Șerban după ce face o paralelă dintre Gurdjieff și Stanislavski, ne informeaza că această carte a fost ecranizată (1979) de Peter Brook.

Personaj misterios și pitoresc Gurdjieff, deși a propovăduit ideile sale noi, nu s-a erijat în prooroc sau guru, el a scris cărți, a făcut comerț, mai ales cu covoare, pentru a-și susține mișcarea, a compus muzică ajutat de compozitorul Thomas de Hartmann a călătorit în Asia Mică, Germania, Franța , Anglia și Statele Unite pretutindeni a fondat grupuri care profesau învățăturile sale. Gurdjieff, ca mijloc al propagării ideilor sale folosea cuvântul vorbit sau scris, muzica și dansul, acesta din urmă constând în mișcari elaborate de el și inspirate din călătoriile sale din Orient.

Gurdjieff a scris trei serii de cărti,( I – trei cărți sub titlul O critică obiectiv imparțială a vieții omului, II – două cărți sub titlul Întâlniri cu oameni remarcabili, III – Cinci cărți sub titlul  Viața este reală doar atunci când „Eu sunt”.

Printre cele 428 pagini ale cărții, întâlnim un capitol întitulat Dl X sau căpitanul Pogossian  unde, ca și în celelalte capitole, ni se exemplifică ideile lui Gurdjieff degajate din peripețiile derulate în paginile insolite ale volumului.

ARPIAR S.

oameni_remarcabili_a