Mihai Stepan Cazazian

SEMNAL EDITORIAL / La Editura Vremea a apărut lucrarea “Urmele armenilor în România„ de părintele Hetum Tarverdyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

11216237_716989201736463_5318514837816275316_n

 

La editura Vremea din București a văzut lumina zilei lucrarea părintelui Hetum Tarverdyan,  “Urmele armenilor în România„ carte apărută prin finanțarea doamnei Stana Bogdan.

Această lucrare este compusă din două capitole și anexe. În primul capitol, care poartă titlul: „Exilul armenilor către România și înființarea primelor locuri de viețuire ale refugiaților”, autorul se apleacă spre studiul primelor comunități ale armenilor din Moldova, asupra construcției primelor biserici, asupra înființării primelor centre culturale și naționale.

În al doilea capitol este prezentată viața armenilor în Moldova între secolele al XV-lea și al XVI-lea, dezvoltarea acestor comunități armenești în secolele următoare, precum și viața armenilor din Transilvania, în special în Gherla. Tot în acest capitol, autorul prezintă în detaliu construcția fiecărei biserici și mănăstiri de pe teritoriul Țărilor Române.

În paginile acestei cărți părintele Hetum Tarverdyan prezintă portretele a doi mari filo-armeni: Nicolae Iorga și Vlad Bănățeanu precum și lucrările acestora dedicate armenilor, istoriei și culturii lor.

În anexă, autorul descrie gramotele catolicoșilor din secolele XIV-XV care fac referire la comunitatea armeană din Suceava.

Această lucrare prezintă în ansamblu istoria armenilor din fostele provincii românești și reprezintă dorința autorului de a readuce în interesul oamenilor de știință vorbitori de limbă armeană această latură a culturii și istoriei poporului nostru a cărui patrimoniu național aflat în România este insuficient cunoscut în Armenia și Diaspora.