SEMNAL EDITORIAL / CIOCÂRLIA – Proze scurte armenești

La Editura ARARAT, e sub tipar un volum de proze scurte armenești cu titlul
CIOCÂRLIA.
Culegerea de 30 de proze scurte armenești „CIOCÂRLIA”, nu este chiar o antologie. Ea nu este atotcuprinzătoare prezentând fragmente din întreaga literatură armeană din sec.V până azi. Cele 30 de povestiri cuprind însă o perioadă de circa 150 de ani, reflectând viața armenilor din vechea lor patrie, din centrele culturale din sec XIX (Tiflis, Constantinopol), si din meleagurile unde au pribegit, de la Baku la New-York, de la Amasia la București, din Julfa la Amsterdam. Pana acestor scriitori nu ocolește conflictele din vechime, momentele 1877, 1912, 1915, și următoarele. Dar și momentele de acalmie. Paginile critice alternează cu cele umoristice, eseul succede memoriile, iar scena unde evoluează personajele este când căminul familiei, când o mănăstire, când peisajul pârjolit de vâltoarea războiului, peste tot însă fiind prezentă emoția și trăirea umană în profunzimea ei. Astfel încât am putea spune că cititorul parcurge un roman scris de 22 de autori a căror subiect comun este viața societății armene cu tot clar-obscurul ei, cu suișurile și urcușurile sale, cu înfrângerile și victoriile sale derulată fidel pe parcursul a unui secol și jumătate.
În
paginile volumului apar armeni, turci, ruși, evrei, români, olandezi,
americani. Fără a prezenta proza armeană în totalitate, acest florilegiu de
texte are menirea de a incita curiozitatea cititorului de a continua lectura în
extenso a prozelor armene apărute de-a lungul vremii sub formă de romane,
nuvele și povestiri. Ordinea textelor din volum urmează pe cea alfabetică a
numelui autorilor.
Citiorul va îmbina plăcerea lecturii dintr-o gamă diversă de autori armeni cu infomații instructive privind bio-bibliografia scriitorilor prezenți în volum căci la sfârșitul volumului se află Fișele biografice ale autorilor.
Traducerile au fost realizate de Arpiar Sahaghian
Acest volum a iesit de sub tipar si a fost prezentat la 21 aprilie 2019, la sediul UAR. Au fost de fata Aracinort Srbazan Episcop Datev Hagopian, ES S. Minasian ambasadorul Armeniei in România, Presedintele UAR V.Vosganian, Vicepresedintele UAR V.Pambuccian, dl Agop Kirmizian, precum si membrii ai comunitatii armene. Volumul poate fi obtinut de la editura ARARAT.